De ce muguri? Pentru că mugurii posedă proprietăţi terapeutice superioare comparativ cu celelalte părţi ale plantelor mature.
De asemenea, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare recomandă mugurii pentru conţinutul ridicat de elemente active: oligoelemente, vitamine şi minerale.
PROPRIETĂŢI
n) Mugurii de păducel posedă atât proprietăţile fructului, care acţionează benefic asupra muşchiului cardiac, cât şi proprietăţile florii, care acţionează asupra ritmului cardiac;
n) Mugurii de tei au efect calmant;
n) Mugurii de castan sunt recomandaţi în tulburările venoase;
n) Mugurii de dud sunt buni în afecţiuni ale pancreasului;
n) Mugurii de fag ajută la diminuarea celulitei;
n) Mugurii de frasin au proprietăţi afrodisiace. Tocmai de aceea, pot fi folosiţi în caz de sterilitate masculină, tulburări de libidou, impotenţă;
n) Mugurii de mesteacăn sunt utili în tulburările de concentrare, memorie, având efect de tonic general;
n) Mugurii de salcie reduc febra, calmează durerea, migrena, insomnia. Tratează anxietatea şi stările de angoasă;
n) Mugurii de viţă-de-vie au efect antiinflamator;
n) Mugurii de zmeur sunt numiţi şi "progesteron natural", pentru că acţionează ca regulator al activităţii ovarelor. Specialistul nostru îi recomandă în tulburări de menopauză, sindrom premenstrual;
n) Mugurii de afin sunt eficienţi în constipaţie şi osteoporoză.
INSOMNIA
Pentru tratarea celei mai simple forme de insomnie, apărută ca urmare a oboselii, specialistul nostru recomandă mugurii de tei argintiu sau extract din muguri de tei pufos. Astfel, se administrează o doză unică de 50 de picături pe zi. Insomniacii sunt sfătuiţi să facă acest tratament cu o oră înainte de a merge la culcare. Dacă insomnia persistă, medicul Cristina Bălănescu vă propune să recurgeţi la dublarea dozei.
RECOMANDARE
Extractele din muguri pot fi achiziţionate de la plafare. Pentru că sunt extracte vegetale hidro-glicero-alcoolice ce conţin alcool de cereale, persoanelor alcoolice le este recomandat să le dilueze în ceai de măceşe.
Citește pe Antena3.ro