x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 6 mumii și un adevărat tezaur, descoperite într-un mormânt de lângă Luxor

6 mumii și un adevărat tezaur, descoperite într-un mormânt de lângă Luxor

18 Apr 2017   •   17:15
6 mumii și un adevărat tezaur, descoperite într-un mormânt de lângă Luxor

Șase mumii, sarcofage din lemn în culori vii şi o mie de figurine funerare - sunt descoperirile fabuloase pe care le-au făcut arheologii într-un mormânt din epoca faraonică în sudul Egiptului, a anunţat marţi Ministerul Antichităţilor, citat de AFP. 

Mormântul, situat în apropiere de Luxor, veritabil muzeu sub cerul liber, şi de Valea Regilor, i-a aparţinut cel mai probabil lui Userhat, un magistrat din cea de a 18-a dinastie (1550-1295 î. Hr.), care purta titlul de "judecător al oraşului", dar a fost reutilizat câteva secole mai târziu în timpul celei de a 21-a dinastii, pentru a primi alte mumii. 

"A fost o surpriză să descoperim atâtea elemente în interior: ustensile din argilă purtând numele proprietarului mormântului, mai multe sarcofage şi mumii, precum şi peste o mie de 'ushabti', mici statuete funerare depozitate în morminte pentru a-l înlocui pe cel mort în corvezile din viaţa de apoi", a indicat ministrul antichităţilor, Khaled al-Anani, cu prilejul unei vizite la mormânt organizate pentru presă. 

"Este o descoperire importantă şi nu s-a terminat încă", şi-a exprimat el satisfacţia. 

"Există acolo şase mumii, dar am descoperit şi alte fragmente care indică că am putea avea mai multe pe viitor", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a ministerului, Nevine el-Aref. 

Egiptul a dat recent undă verde mai multor proiecte arheologice, în speranţa că vor fi făcute noi descoperiri în domeniu.AGERPRES

×