x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cameron şi Orban nu-l vor pe Juncker nici în ruptul capului

Cameron şi Orban nu-l vor pe Juncker nici în ruptul capului

19 Iun 2014   •   16:51
Cameron şi Orban nu-l vor pe Juncker nici în ruptul capului

Premierul britanic David Cameron îşi menţine poziţia. El a declarat marţi că se va bate “până la capăt” împotriva desemnării lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, deşi presa britanică consideră că el este pe cale să piardă această bătălie în faţa cancelarului german Angela Merkel, care se arată la rândul ei hotărâtă să-l sprijine în continuare pe fostul premier luxemburghez.

Cameron însă a subliniat că este exclus să-şi schimbe punctul de vedere, chiar dacă pare tot mai izolat în încercarea de a-l împiedica pe Juncker să preia conducerea Comisiei Europene. “Există un principiu important potrivit căruia membrii Consiliului European, şefii de stat şi de Guvern, sunt cei care propun candidatul ce va conduce Comisia Europeană. Este un principiu foarte important şi voi continua să-l apăr şi să mă opun până la capăt ca Parlamentul European să ne impună pe cineva”, a explicat premierul britanic.

El a ameninţat la sfârşitul lunii mai că dacă Juncker, candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene, obţine acest post, atunci în Marea Britanie se va organiza mai devreme referendumul în urma căruia această ţară ar putea părăsi Uniunea Europeană.

Însă, potrivit ediţiei de marţi a cotidianului The Times, jocurile sunt făcute, iar liderul conservator britanic a cam pierdut partida după ce cancelarul german şi-a reafirmat sprijinul pentru Juncker. În aceste condiţii, scrie The Times, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, nu mai are altă opţiune decât să propună şefilor de stat şi de guvern să aprobe la reuniunea de pe 26-27 iunie desemnarea fostului premier luxemburghez. În virtutea Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European va trebui să se pronunţe prin vot asupra acestei propuneri, fapt care ar urma să se petreacă la şedinţa de pe 15 iulie.

În cea de-a doua parte a unui interviu acordat de premierul ungar Viktor Orban cotidianului german Bild, publicată marţi, acesta şi-a reiterat opoziţia faţă de candidatura lui Jean-Claude Juncker.
“Le-am promis alegătorilor mei că îl voi bloca pe Juncker”, a explicat Orban, adăugând că nu îşi va încălca promisiunea sau “regulile europene” doar pentru a face pe plac altor partide din PPE.
Premierul italian Matteo Renzi se confruntă cu o presiune crescândă pentru a alege o tabără în ceea ce priveşte viitorul preşedinte al Comisiei Europene (CE), riscând în caz contrar să alimenteze ceea ce un înalt oficial italian a denumit un “război instituţional” între statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi Parlamentul European (PE), scrie Financial Times.

Tânărul premier italian, a cărui victorie lejeră a stăvilit tendinţa eurosceptică consacrată de alegerile europarlamentare de luna trecută, se prezintă drept un reformist decisiv care se mişcă în ritm alert.
Dar în ultimele trei săptămâni el a stat şi a contemplat asupra celei mai importante decizii pe care o are de luat până acum pe scena internaţională: dacă să îl sprijine sau nu pe Jean-Claude Juncker la preşedinţia CE sau dacă să se poziţioneze alături de Marea Britanie, care doreşte o alternativă pentru politicianul veteran luxemburghez.

Oficialii europeni implicaţi în deliberările legate de preşedinţia Comisiei susţin că ar fi aproape imposibil pentru premierul britanic David Cameron să întrunească o minoritate de blocaj în cadrul procesului de votare fără sprijinul lui Renzi. Alţi aliaţi britanici - inclusiv Suedia, Olanda şi Ungaria - sunt prea mici pentru a întruni pragul necesar unui veto condus de Marea Britanie. “Este o decizie foarte importantă pentru Renzi. Trebuie să iasă din această situaţie”, a comentat un diplomat de la Roma.

Potrivit FT, Juncker şi-a consolidat poziţia de favorit prin menţinerea sprijinului din partea cancelarului federal al Germaniei, Angela Merkel. Noul premier italian va trebui să cultive o relaţie solidă cu cancelarul german dacă va dori să obţină mai multă flexibilitate pentru Italia în cadrul legislaţiei europene privind bugetul - una dintre priorităţile sale. Oficialii britanici se tem că Renzi, care a devenit obiectul central al lobby-ului lor, ar putea da în cele din urmă înapoi în schimbul unei astfel de promisiuni. “Se pare că (italienii) sunt dispuşi să ajungă la o înţelegere pentru a-l accepta pe Juncker în schimbul unor beneficii ce ţin de zona euro”, a spus unul dintre aceştia.
Pe de altă parte, diplomaţi italieni se tem că o luptă prea îndelungată privind candidatura lui Juncker le-ar putea afecta preşedinţia rotativă a UE.

Fostul şef al Guvernului italian, Enrico Letta, ar avea susţinerea Partidului Popular European (PPE) şi a Partidului Socialiştilor Europeni (PES) pentru a-i succede lui Herman Van Rompuy la preşedinţia Consiliului European şi pentru a stabili o legătură mai strânsă între Europa de Nord şi cea de Sud, informează cotidianul francez Les Echos.

Dacă preşedinţia Parlamentului European ar urma să-i revină belgianului Guy Verhofstadt, partida rămâne încă deschisă în ceea ce priveşte persoanele care le vor succede lui Jose Manuel Barroso în fruntea Comisiei Europene de la Bruxelles şi lui Van Rompuy la preşedinţia Consiliului European.
Fostul şef al Guvernului italian Enrico Letta, citat o vreme drept un potenţial comisar european, în condiţiile în care prezenţa italianului Mario Draghi la Banca Centrală Europeană (BCE) îl împiedica să vizeze preşedinţia ei, este acum candidatul favorit pentru Consiliul European, potrivit presei italiene. De mai multe săptămâni, fostul premier italian se prezintă ca “mediator ideal” între Europa de Nord şi cea de Sud.

Fost preşedinte al tinerilor creştin-democraţi europeni, în 1991-1995, Letta este una dintre rarele persoane ce poate face legătura între PES şi PPE, care par dispuse să-l susţină. (I.D)

×
Subiecte în articol: martin schulz Comisia Europeana