x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceasurile elveţiene ticăie mai scump

Ceasurile elveţiene ticăie mai scump

de Dan Constantin    |    19 Ian 2015   •   12:57
Ceasurile elveţiene ticăie mai scump
 Astăzi s-a deschis la Geneva a 25 ediție a Salonului internațional de orologie de lux. Marile mărci de ceasuri elvețiene expun profesioniștilor oferta cu sentimente contradictorii, după cum apreciază un reportaj al publicației Tribune de Geneve. 

Ediția din acest an urma să marcheze progresele spectaculoase obținute de produsele brandurilor de lux care au devenit în ultimele decenii un simbol al performanței creatorilor de ceasuri elvețieni ce au pătruns în zone tot mai extinse. Salonul se desfășoară pe o suprafața de 10 ori mai mare față de debutul din 1991. Anul 2014 a încetinit exporturile, principalele piețe fiind supuse recesiunii din zona euro, deprecierii rublei și sancțiunilor aplicate Rusiei, incertitudinilor din piața chineză și extinderii terorismului în lumea arabă.

Lovitură cea mai puternică au primit-o exportatorii elvețieni de ceasuri de lux din partea propriei Bănci Naționale Chiar înainte de deschiderea manifestării , decuplarea francului elvețian de raportul fix față de euro a scumpit cu circa 30 la sută orice produs de export elvețian. Ca atare programele de extindere a vânzărilor sunt puse sub semnul incertitidinii, potrivit opiniilor citate de publicația din Geneva.

O analiză a publicației financiare Bilan artă consecințele negative ale măsurii Băncii centrale elvețiene pentru industriile cu pondere la export. Produsele mecanice și electrice, cele ale industriei chimice și farmaceutice, produsele tradiționale ale industriei agroalimentare din Țara Cantoanelor au devenit după 15 ianuarie brusc mai scumpe și ca atare mai puțin competitive.

Îngrijorări exprimă și hotelierii elvețieni care se așteaptă la mai puțini turiști din Germania, Franța, Italia, cei care asigurau gradul ridicat de ocupare. Pe de altă parte, lumea celor bogați nu este atinsă de fluctuațiile de curs. Elveția rămâne țara cu cei mai mulți miliardari în euro. Recensământul averilor uriașe îl situează pe primul loc între cei 163 de miliardari pe proprietarul brandului Ikea. Este consemnată și intrarea în club a Palomei Picasso, rezidentă în Lausanne.

Fiica cea mai mică a genialului artist este principala moștenitoare a drepturilor de autor, având o avere estimată la peste 2 miliarde euro. Problemele mari sunt în afara Elveției, la cei care trebuie să achite credite imobiliare contractate în franci elvețieni. În România sunt 75 de mii de oameni loviți de creșterea ratelor, în Polonia 700 de mii. Aceștia nu și-au pus în gând să poarte la mână vreodată un ceas elvețian de lux care costă cât o garsonieră plătită într-o viață.
 

×