x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cer închis în sudul Europei

Cer închis în sudul Europei

de Carmen Plesa    |    09 Mai 2010   •   00:00
Cer închis în sudul Europei
Sursa foto: Rafa Rivas/AFP/Mediafax

Din pricina norului de cenuşă, multe zboruri au fost anulate



Vulcanul islandez Eyjafjöll a perturbat din nou, în acest week-end, cursele de pe cerul Europei. De data aceasta, au avut de suferit în special pa­sa­ge­rii care ar fi trebuit să călătorească spre sau dinspre sudul continentului. Eyjafjöll a început de joi să arunce în atmosferă cantităţi mari de cenuşă, iar Spania, Portugalia şi Italia şi-au închis parţial spaţiul aerian, sâmbătă şi duminică. O parte din aeroporturile care nu au funcţionat urmau însă să fie deschise în cursul după-amiezei şi serii de ieri.

Pe Aeroportul Otopeni "Henri Coandă" au fost anulate cursele spre şi dinspre Milano. Compania Blue Air a anulat zborurile programa­te de pe Aeroportul Băneasa pe rutele Bucureşti-Milano, Bucureşti-Florenţa, Bucureşti-Bologna.
De asemenea, a fost anulată cursa aceleiaşi companii pe relaţia Bacău-Torino. Cursa Wizzair care urma să facă, ieri, legătură între Târgu Mureş - Milano Bergamo şi retur nu s-a mai ridicat de la sol. Norul de cenuşă vulcanică ar putea ajunge astăzi deasupra vestului extrem al României, în stratul dintre sol şi circa 6.000 de metri altitudine, a anunţat Ministerul Me­diului şi Pădurilor.

Cea mai afectată de noul nor de cenuşă a fost Spania, care sâmbătă a fost nevoită să închidă mai multe ae­roporturi, inclusiv pe cele din Bar­celona, şi să anuleze zeci de zboruri. Ieri după-amiază doar patru aeroporturi spaniole mai erau închise.

Şi Italia şi-a închis o parte din spaţiul aerian. Au fost afectate de res­tric­ţie toate aeroporturile din nordul Peninsulei, cu excepţia celor din Veneţia, Trieste şi Rimini. Se aştepta însă ca până seara toate cursele să fie reluate în regim normal. În Portugalia, mai multe zboruri către şi dinspre Porto au fost anulate, sâmbătă, din cauza norului de cenuşă, a cărui prezenţă a afectat şi o serie de curse din Lisabona.

Croaţia a anunţat închiderea aeroporturilor din Zadar şi Split, iar Austria şi-a închis parţial spaţiul ae­rian, nemaiefectuându-se zboruri pe aeroporturile din Viena, Innsbruck, Linz şi Salzburg. În Germania a fost închis temporar aeroportul din München. Şi francezii au avut ceva emoţii în acest sfârşit de săptămână, pentru că cenuşa vulcanică a ajuns şi deasupra zonei pariziene. Autorităţile au considerat însă că norul nu reprezintă un pericol pentru aviaţie, deoarece concentraţia de cenuşă era foarte mică. Compania Air France a realizat şi un zbor-test, sâmbătă după-amiază, cu un Airbus A320, care a plecat de la Roissy şi a survolat golful Gascogne şi lanţul Pirineilor.

Francezii pot răsufla uşuraţi, pentru că şi previziunile pentru această săptămâna sunt bune. Ceea ce înseamnă că nu vor fi date peste cap planurile numeroşilor pasageri care au în program să aterizeze la Nisa, cel mai apropiat oraş de Cannes, unde miercuri va începe Festivalul de Film.

×
Subiecte în articol: observator