x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China scapă de pandemie, dar e lovită de natalitate

China scapă de pandemie, dar e lovită de natalitate

de Şerban Mihăilă    |    02 Mar 2021   •   07:57
China scapă de pandemie, dar e lovită de natalitate

Diminuarea forței de muncă a celei mai numeroase puteri a planetei, care coincide cu scăderea dramatică a natalității din ultimii ani, pune în pericol visul măreț al Partidului Comunist din China de a detrona Statele Unite de pe poziția de cea mai mare economie a lumii. Deși chinezii par să fi atenuat impactul devastator al pandemiei de coronavirus asupra economiei naționale, micșorarea spectaculoasă a numărului de nașteri de anul trecut, la nivelul întregii țări, aruncă o umbră de îndoială asupra orizontului lor de expansiune industrială. 

 

Pe termen scurt, economia Chinei arată bine comparativ cu cele ale altor state lovite de COVID-19, datorită eradicării relativ rapide a răspândirii virusului provenit din Wuhan, precum și a investițiilor masive făcute de stat. O serie de economiști anticipau chiar, la începutul acestui an, că, foarte probabil, China ar putea detrona SUA până în 2028 din poziția de lider economic mondial, mult mai repede decât fusese estimat inițial. Cu toate acestea, cea mai numeroasă putere a planetei a pierdut serios din viteză la capitolul natalitate. Cu aproximativ o lună înaintea anunțării rezultatelor recensământului făcut o dată la zece ani, există semnale clare că 2020 este anul cu cele mai puține nașteri, din perioada care s-a scurs după 1961, atunci când China a fost confruntată cu foametea în masă, notează „The Wall Street Journal”. Potrivit unui raport al „Capital Economics”, firmă de consultanță în domeniul cercetării economice cu sediul la Londra, este posibil ca încetinirea ritmului de creștere al productivității, precum și diminuarea forței de muncă să nu permită Chinei să depășească economic SUA sau, dacă totuși va face acest lucru, să nu se mențină pe prima poziție prea multă vreme, deoarece America beneficiază de ajutorul imigranților, care alimentează în permanență rezerva necesară de muncitori.

 

Fără forță de muncă

Raportul mai susține că forța de muncă a Chinei se va micșora cu peste 0,5% pe an, pe măsură ce tot mai puțini tineri înlocuiesc numărul tot mai mare de pensionari. Mai mult, forța de muncă tinde să  îmbătrânească până în punctul în care persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 69 de ani vor constitui peste o treime din populație, iar autoritățile riscă să nu mai țină pasul cu plata pensiilor. Prin contrast, în SUA, forța de muncă va fi în plină expansiune în următorii 30 de ani, proces susținut atât de rata crescută a imigrației, cât și de fertilitatea mai mare decât în China, mai arată raportul. 

 

Natalitatea, în cădere liberă

Concluzia unui sondaj realizat de „The Wall Street Journal” în rândul unor demografi și economiști de prestigiu sugerează o scădere cu 15 procente a ratei nașterilor de anul trecut din China, față de cele 14,65 de milioane, înregistrate în 2019. După ce China a dat publicității, duminică, un estimat de circa 11.200 de dolari pe cap de locuitor pentru produsul intern brut în 2020, demografii au apreciat că această cifră indică o creștere extrem de mică înregistrată de populația chineză anul trecut. Cifrele exacte ale populației, nașterilor și deceselor urmează să fie comunicate de Beijing în aprilie, atunci când vor fi publicate, probabil, rezultatele recensământului. Câteva orașe au raportat însă un declin substanțial al natalității. Wenzhou, Hefei și Ningbo, fiecare cu o populație în jur de opt până la nouă milioane de locuitori, au recunoscut deja că numărul de nașteri de anul trecut a scăzut cu 19%, 23%, respectiv, 12%. Mai mult, chiar Ministerul Securității Publice a precizat în februarie că peste zece milioane de nou-născuți au fost înscriși prin sistemul familial de înregistrare, în 2020, ceea ce reprezintă o scădere cu 15% față de 2019. Deși nu toate nașterile sunt înregistrate de poliția locală, aceste cifre semnalează în mod clar un declin major al natalității în China. Demografii susțin că, probabil, pandemia a contribuit la micșorarea drastică a nașterilor, punând o presiune suplimentară pe problemele deja existente: scăderea simțitoare a numărului de femei aflate la vârsta fertilității și reticența de a avea doi copii în rândul părinților care au crescut fără frați, conform interdicției „copilului unic”, impusă, până în octombrie 2015, de Partidul Comunist. De altfel, imediat după ce a adoptat politica „o familie, doi copii”, Beijingul a avut mari așteptări în privința creșterii natalității în țară. La scurt timp, în 2016, numărul spitalelor private de obstetrică și ginecologie a crescut cu 40%, față de 2013, potrivit datelor Comisiei Naționale de Sănătate. Dar saltul natalității din 2016, când nașterile au crescut cu 7,9% , ajungând la 17,86 de milioane, s-a dovedit de scurtă durată. De atunci, în fiecare an, numărul nașterilor a scăzut constant. Doctorii chinezi se plâng de tăierile de salarii și reducerile de personal din maternități, notează „The Wall Street Journal”, care citează un medic din Nanjing, ce se teme că va rămâne fără slujbă, deoarece numărul nașterilor din spitalul său a scăzut anul trecut cu o cincime față de 2019.

 

Măsuri disperate

Pentru a crește natalitatea, o serie de administrații locale de pe teritoriul Chinei au început să permită în mod discret familiilor să aibă un al treilea copil, contrar politicii oficiale, care permite numai doi. De altfel, chiar Comisia Națională de Sănătate a dat un comunicat la jumătatea lunii februarie, în care precizează că ar fi dispusă să permită autorităților locale din nord-estul țării, acolo unde natalitatea este extrem de mică, să ridice interdicția impusă numărului de copii dintr-o familie, în cadrul unui experiment. Cu toate acestea, susțin demografii, chiar dacă restricția politicii „o familie, doi copii” va fi ridicată în toată țara, efectul unei asemenea măsuri va fi pentru moment extrem de mic și, în următorii ani, numărul nașterilor va continua să scadă. Deocamdată, liderii chinezi nu au spus dacă problema demografică va fi dezbătută în timpul sesiunii parlamentare anuale de la sfârșitul săptămânii. Potrivit presei de la Beijing, consultanți ai Partidului Comunist au avansat însă propunerea dezbaterilor privind încurajarea natalității, prin măsuri de stimulare precum extinderea concediului de maternitate de la trei la șase luni și acordarea de subvenții pentru cazare și educație, în cazul apariției unui al doilea copil.

 

Mă tem că voi rămâne fără slujbă într-o bună zi. Scăderea natalității e o problemă reală!

Ginecolog chinez din Nanjing

 

×