Fostul preşedinte american George W. Bush menţionează, în cartea sa "Decision Points", vizita efectuată în România în noiembrie 2002, subliniind că apariţia curcubeului a fost "un moment uimitor" pentru "tânăra democraţie", şi făcând referiri inclusiv la summitul NATO organizat la Bucureşti în 2008.
"Ziua de 23 noiembrie 2002 a fost ploioasă şi gri la Bucureşti. Cu toate acestea, zeci de mii de persoane au venit în Piaţa Revoluţiei pentru a marca decizia de admitere a României în NATO, un eveniment remarcabil pentru o ţară care, cu doar 15 ani înainte, era un stat-satelit al URSS şi un membru al Pactului de la Varşovia. Când mă apropiam de scenă, am observat un balcon care era luminat. «Ce este»?, am întrebat. Mi s-a spus că era locul în care Nicolae Ceauşescu, dictatorul comunist al României, rostise ultimul discurs înainte de a fi înlăturat de la putere în 1989", explică Bush în cartea sa.
"În momentul în care preşedintele Ion Iliescu mă prezenta, ploaia s-a oprit şi a apărut un curcubeu foarte clar. S-a întins pe cer până în spatele balconului care era luminat ca memorial al libertăţii. A fost un moment uimitor, iar eu am şoptit: «Astăzi, Dumnezeu ne zâmbeşte»", îşi aduce aminte fostul lider de la Casa Albă.
"România nu a fost singura tânără democraţie care sărbătorea în acea zi. Am votat în numele Americii pentru includerea în NATO şi a Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei. Am considerat extinderea NATO drept un instrument puternic pentru progresul în materie de libertate. Dat fiind că NATO le cere statelor să întrunească standarde ridicate de transparenţă la nivel economic şi politic, posibilitatea aderării are rolul de stimulare a reformelor", subliniază George W. Bush, precizând că după discursul său de la Bucureşti, "un tânăr democrat carismatic numit Mihail Saakaşvili" a întrerupt şedinţa plenară a Parlamentului georgian pentru a denunţa fraude electorale, eveniment care a deschis calea schimbării regimului de la Tbilisi.
După ce aminteşte pe scurt de circumstanţele în care au avut loc schimbările de regim în Georgia şi Ucraina, George W. Bush menţionează că, "la summitul NATO care a avut loc în 2008 la Bucureşti, Georgia şi Ucraina au solicitat semnarea Planului de Acţiune pentru Aderare (MAP), ultima etapă înainte de a deveni membre ale Alianţei".
"Am fost un susţinător puternic al semnării acestor documente, dar era nevoie de unanimitate, iar atât Angela Merkel (cancelarul Germaniei - n.r.), cât şi Nicolas Sarkozy, noul preşedinte al Franţei, erau sceptici. ştiau că Georgia şi Ucraina aveau relaţii tensionate cu Moscova, şi se temeau că NATO ar putea fi implicat într-un război cu Rusia. în plus, erau preocupaţi şi de corupţie. Eu m-am gândit că, tocmai pe fondul ameninţării Rusiei, trebuiau semnate documentele MAP cu Georgia şi Ucraina. Ar scădea probabilitatea unei agresiuni ruse, dacă aceste ţări ar fi pe drumul integrării în NATO. Iar în privinţa guvernării, un pas înainte spre aderare le-ar încuraja să eradicheze corupţia. Astfel că am ajuns la un compromis: să nu semnăm Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP) cu Georgia şi Ucraina cu ocazia summitului de la Bucureşti, dar să emitem un comunicat că cele două ţări vor deveni în viitor membre NATO. La sfârşitul discuţiei, premierul britanic Gordon Brown mi-a spus: «Nu le-am acordat Planul de Acţiune pentru Aderare, dar poate că le-am cam făcut membre»", îşi aminteşte Bush.
Cartea "Decision Points", care are 497 de pagini şi conţine memoriile lui George W. Bush, a fost lansată marţi. Într-o înregistrare video difuzată înainte de lansare, Bush afirmă că a decis să aibă o "abordare netradiţională", evitând o "descriere exhaustivă, cronologică a vieţii şi anilor petrecuţi în funcţie". Prima decizie importantă pe care Bush o menţionează în memorii este cea luată la vârsta de 40 de ani, de a renunţa la alcool. Alte decizii pe care le aminteşte sunt trimiterea trupelor americane în Irak şi alocarea unor importante resurse sectorului financiar în 2008. "Analizez în ce privinţe am procedat corect şi ce aş face diferit dacă aş mai avea ocazia", a mai spus Bush. (Mediafax)