Nicăieri în Europa neo-naziştii şi extremiştii de dreapta nu profită mai mult de criza financiară decât la Atena, comentează revista germană Der Spiegel, într-o corespondenţă din capitala elenă. Reprezentanţii ei terorizează ţară cu acte de violenţă, poliţiştii sunt foarte ezitanţi, iar justiţia pare neputincioasă în faţa lor, scrie Manfrede Ertel în articolul său intitulat “Ca în anii '30 în Germania: Extrema-dreaptă greacă câştigă teren”.
Îngrijorare europeană
La rândul său, Consiliul Europei a făcut apel la Grecia să ia de urgenţă măsuri în faţa crimelor rasiste din Grecia, declarându-se preocupat în mod deosebit de formaţiunea neonazistă Zori Aurii, care ar putea fi interzisă dacă este necesar, informează AFP, care citează un raport semnat de comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului, Nils Muiznieks.
Instalarea terorii
Extremişti de dreapta răspândesc teroarea în Grecia de câteva luni bune. Cu cât se accentuează criza, cu cât sunt mai drastice tăierile bugetare impuse de creditorii europeni, cu atât se accentuează teroarea pe străzi. Străinii au fost atacaţi, homosexualii au fost vânaţi, iar stângiştii luaţi cu asalt. Unii au fost bătuţi până au murit. Multe dintre victimele violenţelor nici nu se mai duc la poliţie, să reclame, pentru că se zvoneşte că mulţi dintre oamenii din poliţie simpatizează cu extremiştii. Victime ale atacurilor povestesc că ofiţerii de poliţie erau mai interesaţi să afle care era situaţia permiselor lor de rezidenţă, decât să îi prindă pe cei care le-au comis, sau pur şi simplu i-au alungat când au venit să reclame. Sunt părţi din Atena în care refugiaţii şi minorităţile nu mai îndrăznesc să iasă pe străzi pe timp de noapte, iar străzile sunt pustii. Comercianţii străini au fost nevoiţi să-şi închidă micile afaceri, iar jurnaliştii şi politicienii care critică aceste evoluţii îngrijorătoare primesc ameninţări sau sunt chiar victime ale violenţelor, relează autorul reportajului din prestigioasa revistă germană.
Măsuri urgente
Sunt necesare acţiuni urgente în faţa răspândirii crimelor rasiste şi a recrudescenţei discursurilor care promovează ura rasială în Grecia, relevă raportul semnat de comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks. Raportul susţine mai ales impunerea de sancţiuni disuasive celor care promovează sau sunt implicaţi în astfel de crime. “Este valabil şi pentru organizaţiile politice, inclusiv partidul neonazist Zori Aurii, împotriva căruia ar trebui să se poată pronunţa sancţiuni eficiente sau chiar o interdicţie, dacă este necesar”, se adaugă în document.
Nils Muiznieks se arată “foarte îngrijorat” de înmulţirea crimelor rasiste care “îi vizează în primul rând pe imigranţi şi care constituie o ameninţare serioasă pentru statul de drept şi democraţie”.
“Climat negativ în societatea elenă”
Comisarul Consiliului Europei consideră totodată regretabil faptul că formaţiunea Zori Aurii a creat “un climat negativ în societatea greacă şi a impus teama în comunităţile de imigranţi şi în alte grupuri sociale vulnerabile”.
Intrat pentru prima dată în Parlamentul grec la legislativele din 2012, cu 7% din voturi, Zori Aurii are un discurs xenofob şi este implicat în violenţe împotriva străinilor din Grecia.
Comisarul îndeamnă autorităţile elene să combată prin toate mijloacele disponibile toate formele de discurs şi crimele ce ţin de ura rasială şi să pună capăt impunităţii pentru astfel de fapte.
Raportul denunţă în acelaşi timp lacune juridice, alte lipsuri şi practici ce dăunează primirii de migranţi în Grecia, cum sunt capacităţile insuficiente de primire pentru solicitanţii de azil sau detenţia sistematică şi prelungită a străinilor fără acte.
Sfaturi pentru politicieni
Este esenţial, se menţionează în raport, ca factorii politici să se abţină de la utilizarea unei retorici care stigmatizează grupuri sociale specifice, cum sunt imigranţii şi romii şi care nu face decât să întărească influenţa partidelor rasiste cum este Zori Aurii.
Membri ai acestei formaţiuni, inclusiv deputaţi ai săi, au fost implicaţi în 17 incidente violente împotriva unor imigranţi între iunie şi octombrie 2012, aminteşte raportul Consiliului Europei.
Cotidianul elen Ta Nea, unul dintre cele mai importante de pe piaţă, descrie situaţia din Grecia actuală ca fiind similară cu cea din Germania Republicii de la Weimar. Vassiliko Georgiadou, profesor de ştiinţe politice la Atena, o numeşte “o atmosferă precum cea din anii 1930 din Germania, împotriva evreilor şi a afacerilor lor”, scrie Der Spiegel.
Vor să se extindă
Impulsionat de succesul meteoric la nivel naţional, Zori Aurii intenţionează să se extindă şi în străinătate, “oriunde sunt greci”, şi a început deja să-şi deschidă birouri în Germania, Australia, Canada şi SUA. Dorinţa de extindere internaţională vine după ce sondaje au arătat că Zori Aurii şi-a consolidat poziţia de a treia forţă politică din Grecia, având cel mai rapid ritm de dezvoltare. Gruparea – al cărei logo seamănă cu svastica şi ai cărei membri sunt înclinaţi să folosească salutul nazist – s-a întărit tot mai mult, promovându-se drept singura forţă dispusă să se opune “sistemului putred”. În contextul zvonurilor că ar fi susţinut de proprietari de nave bogaţi, partidul a reuşit să-şi deschidă filiale în întreaga Grecie, notează cotidianul britanic The Guardian. Ca parte a eforturilor de răspândire internaţională, Zori Aurii s-a concentrat de asemenea asupra Statelor Unite, un magnet pentru imigranţi de generaţii, şi a Canadei, care a atras zeci de mii de greci după războiul civil devastator din 1946-1949 din Grecia.
Citește pe Antena3.ro