Campania electorală în vederea alegerilor generale din 2014 din Ungaria va fi una pe viaţă şi pe moarte, socialiştii din MSZP înarmându-se cu Ron Werber, cunoscutul strateg israelian, în lupta împotriva Fidesz-ului lui Viktor Orban.
Ron Werber, a cărui companie, Werber Public Affairs, a fost implicată în campanii electorale din întreaga lume, este un specialist în scena politică din Ungaria, dar şi în cea românească.
Lăudat de The Economist
Descris drept un “Supremo în materie de relaţii publice” de către jurnaliştii de la The Economist, Werber se implică de două decenii în campanii electorale pentru prezidenţiale, legislative, municipale, referendumuri şi campanii de promovare, de multe ori pro bono, atât în Israel, cât şi în democraţiile emergente din Europa Centrală şi de Est, dar şi în ţări din Africa. Ocazional, oferă consultanţă Guvernelor din diverse ţări, uneori doar dă sfaturi unor lideri ai partidelor pentru care a lucrat (cum a fost şi cazul lui Victor Ponta, conform informaţiilor noastre), dar şi noilor membri ai Parlamentului European de la Bruxelles.
Printre clienţii săi victorioşi se numără premierul ungar Peter Medgyessy, premierul şi preşedintele României Adrian Năstase şi Ion Iliescu, premierul lituanian Algirdas Brazauskas, fostul premier israelian Yitzhak Rabin, vicepreşedintele kenyan Kalonzo Musyoka, primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, fostul şef al Parlamentului Ungariei, Katalyn Szili şi alţi lideri, şefi de Parlamente, primari, şefi de consilii judeţene, regionale etc.
Urât la Budapesta
Consultanţii politici stau de obicei în umbră. Nu sunt iubiţi decât atunci când aduc victoria, şi poate nici atunci de toţi cei care au beneficiat de ajutorul lor. Dar cu siguranţă sunt urâţi într-o mare măsură de adversari. Până acolo, încât ajung ei înşişi subiecte de dezbatere în campaniile electorale. Este şi cazul lui Werber, în Ungaria.
''Campania politică pentru alegerile din 2014 se va desfăşura pe tot parcursul anului viitor'', a anunţat şeful socialiştilor, Attila Mesterhazy, care a precizat că partidul său şi-a asigurat serviciile lui Werber, relatează site-ul de ştiri politics.hu şi cotidianul Nepszava. Mesterhazy a declarat că, dat fiind faptul că Werber a lucrat cu Partidul Socialist de mai multe ori din 2002 încoace, are experienţă în Ungaria, dar şi în alte ţări, inclusiv vecine, ştie cum să motiveze activiştii partidului, precizând că MSZP pregăteşte o campanie de înfrângere în teritoriu a partidului conservator la putere Fidesz, având la dispoziţie mijloace financiare şi acces media limitate.
Speranţe pentru 2014
Mesterhazy a declarat într-o conferinţă de presă că, în cadrul unei întâlniri cu conducerea partidului său, Werber a afirmat că din experienţa acumulată în ultimele săptămâni pare că Partidul Socialist este acum de zece ori mai bine pregătit pentru campania electorală decât era în 2001, când a venit el să lucreze prima oară în Ungaria. “Dacă măcar jumătate din ce am auzit este adevărat, noi vom câştiga următoarele alegeri, şi încă fără dificultate”, a spus Mesterhazy.
Presa din Ungaria, atât cea apropiată Guvernului Orban cât şi cea de Opoziţie, recunoaşte la unison că MSZP s-a întărit prin aducerea consilierului Ron Werber.
Sesztak Agnes îi alocă o descriere amplă lui Ron Werber în cotidianul Magyar Nemzet: ”Acest profesionist feroce şi guru al campaniilor electorale s-a născut în Beersheva, însă bunicii săi erau din Ungaria. A făcut facultatea la New York şi a fost directorul campaniei din 1992 a lui Yitzhak Rabin, fostul premier al Israelului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Şeful Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, l-a caracterizat în plenul Adunării astfel: 'Despre trecutul lui Werber nu ştim nimic, nici măcar dacă are vreo legătură cu oricare dintre serviciile secrete. Pe unde a trecut Werber, nu a mai crescut nici iarba. Acum e iar aici şi prezenţa lui duce doar la o escaladare a politicii scandaloase duse de MSZP'”. Singura dată cand Werber a făcut referiri la retorica agresivă a lui Laszlo Kover la adresa sa a fost intr-unul dintre briefingurile de campanie pe care le-a coordonat in martie 2002, cu o lună inaintea alegerilor in care MSZP a invins Fidesz: ''Aceste vorbe rostite de maestrul retoricii urii şi decepţiei nu merită un răspuns. Background-ul acestei persoane şi al unora dintre colegii săi vorbeşte de la sine, cand vine vorba despre tactici şi discursuri inveninate. Nu e de mirare că imaginea sa publică a ajuns atat de jos. Singurul nostru răspuns va fi dat in ziua alegerilor''.
Război total
“În 2002, când a venit în Ungaria, Fidesz era dată câştigătoare clară a alegerilor. Asta trebuia să schimbe el. Deci un partid din Ungaria solicită unui expert în campanii electorale din afara ţării să îi câştige alegerile. Werber a revigorat stilul MSZP şi a pus sub o presiune continuă Guvernul Fidesz. Nu i-a lăsat să respire şi a pus mereu paie pe focul campaniei. A ţinut viaţa publică într-o tensiune continuă, a implicat întreaga societate şi a provocat o ură reciprocă fără precedent. A atacat toate iniţiativele Fidesz şi i-a acuzat de campanie negativă. A promovat permanent priceperea profesională şi valoarea umană a socialiştilor, chiar dacă acestea au reprezentat un număr nelimitat de minciuni. Ron Werber a lipit socialiştilor eticheta de democraţi, în timp ce a făcut Fideszul fascist. L-a demonizat şi transformat într-o figură satanistă pe Viktor Orban, spunând că înfrângerea Guvernului Orban va reprezenta şi finalul Fidesz. El a lansat ideea că Orban are un psihiatru care conduce de fapt Ungaria. Sloganurile din campanie stau mărturie strategiei sale: 'Orban este un Moş Nicolae de vară. Cu Orban s-a instaurat trecutul cel mai întunecat'. În ciuda acestei campanii, Fidesz era catalogat câştigătorul alegerilor chiar şi în ziua votului”, mai scrie Sesztak Agnes.
Magyar Hirlap, apropiat Guvernului Orban, notează: “Reglare de imagine pentru MSZP. Se întoarce Ron Werber”. Echotv, din acelaşi trust, continuă: “Campania bazată pe ură a lui Ron Werber va continua”. “Domnul acesta nu ne poate surprinde cu nimic nou, fiindcă strategia sa de campanie se bazează pe o violenţă extraordinară şi pe o lipsă a limitelor financiare şi morale. Aşa cum a dovedit-o în 2002, el e dispus să treacă în forţă peste toate barierele”, spune politologul Toth Laszlo pentru Echotv.
Citește pe Antena3.ro