x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania cere Franței să nu submineze NATO

Germania cere Franței să nu submineze NATO

de Şerban Mihăilă    |    11 Noi 2019   •   08:41
Germania cere Franței să nu submineze NATO

În cel mai dur răspuns oferit până acum la remarcile critice ale președintelui Franței, Emmanuel Macron, în privința lipsei de coerență a NATO, șeful diplomației de la Berlin, Heiko Maas, l-a avertizat pe liderul de la Paris asupra pericolului subminării Alianței Nord Atlantice. În același context, Casa Albă a anunțat că președintele Donald Trump îl va primi la Washington pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

„Ar fi o greșeală, dacă subminăm NATO. Fără Statele Unite, nici Germania, nici Europa nu vor fi capabile să se protejeze eficient”, a precizat Maas, ieri, într-un articol online publicat pe site-ul „Der Spiegel”. Săptămâna trecută, Emmanuel Macron afirmase, într-un interviu acordat publicației „The Economist”, că NATO se află în „moarte cerebrală”, referindu-se atât la lipsa de coordonare în cadrul organizației, cât și la politica imprevizibilă a SUA sub conducerea președintelui Trump. Liderul francez își mai exprimase îndoiala și în privința aplicabilității articolului fundamental al alianței transatlantice conduse de SUA, potrivit căruia un atac asupra unui stat aliat ar urma să fie considerat o agresiune la adresa tuturor membrilor NATO. Ministrul german de Externe a sprijinit apelul lui Macron, în vederea întăririi capacității de apărare a Europei. „Din această perspectivă, împreună cu Franța, lucrăm din greu pentru a construi o Europă care colaborează mult mai strâns în politica de securitate”, a scris Maas, citat de Reuters. Șeful diplomației germane a avertizat, însă, asupra încercărilor de a învrăjbi UE și NATO, una împotriva celeilalte, făcând astfel aluzie la interviul lui Macron. „Într-adevăr, vrem o Europă puternică și suverană, dar dorim realizarea acestui lucru în cadrul unei Alianțe Nord-Atlantice puternice și nu pentru a înlocui NATO”, a spus Maas. El a mai pledat pentru crearea unui Consiliu European al Securității, în care Marea Britanie să fie membră fără a se ține cont de Brexit. La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, declarase, vineri, că Macron „exagerează”. În repetate rânduri, Germania a fost acuzată, atât de către SUA, cât și de către aliați europeni că alocă sume mult prea mici pentru apărare. De la instalarea sa la Casa Albă, Donald Trump s-a arătat constant nemulțumit de aliații din NATO, în special de Germania, cea mai mare putere economică europeană, pe care a acuzat-o că este un partener „slab” și „rău platnic”.

Șeful NATO, la Casa Albă

Pe fondul dezbaterii europene aprinse pe tema alianței transatlantice, Donald Trump îl va primi joi, la Washington, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit unor surse de la Casa Albă, citate de AFP, cei doi vor discuta despre „progresele” realizate de ţările membre ale NATO pentru „a-şi majora bugetul apărării şi a asigura o împărţire mai echitabilă a poverii fiscale”.

 

Președintele Franței a folosit cuvinte mai degrabă drastice pentru a-și exprima părerile. Eu nu văd așa cooperarea în cadrul NATO”.

Angela Merkel

 

 

×