Nordul Germaniei este în alertă. Se aşteaptă ca, o dată cu Xaver, să treacă prin cea mai puternică furtună din ultimele decenii, care deja afectează Scoţia.
Toată zona a fost trecută în alertă maximă: uraganul Xaver a început deja să lovească Germania, iar meteorologii cred că va fi cea mai severă furtună pe care a cunoscut-o ţara în ultimele decenii, potrivit Tages-Anzeiger.
Scoţia, deja afectată de Xaver
În Scoţia, circa 20.000 de persoane au rămas fără curent electric în nordul ţării, iar pe şosele domina haosul, din cauza vântului puternic şi a ploii abundente. O persoană şi-a pierdut viaţa. Numeroase drumuri au fost închise, ca şi mai multe poduri. Autorităţile, care vorbesc despre condiţii foarte dificile, se tem că în următoarele zile se vor produce inundaţii.
Şcoli închise, târguri de Crăciun închise, zboruri suspendate
În Germania, regiunea Hamburg şi zona de coastă Schleswig-Holstein au început pregătirile pentru sosirea “monstrului”. Şcolile au fost închise, legăturile cu feribotul au fost suspendate. Târgurile de Crăciun din Hamburg, Kiel şi Lubeck au fost închise. Populaţia a fost rugată să rămână la adăpost, la domiciliu, pe cât de mult posibil.
Căile ferate germane, Deutsche Bahn, a suplimentat personalul din gări şi la serviciile telefonice, pentru a-i informa pe călători în legătură cu suspendarea unor trenuri şi despre situaţia traficului. La Hamburg, liniile regio au fost prelungite şi au fost puse la dispoziţie şi autobuze pentru a prelua cât mai mulţi călători.
Vânt de 140 km/h
Meteorologii prevăd că Xaver va “mătura” coastele Mării Nordlui cu vânt puternic, în mare, rafalele putând ajunge până la 140 km/h. Furtuna, care va fi însoţită de ploi puternice, va continua toată ziua de vineri.
Contrar pronosticurilor, Xaver riscă să lovească toată ţara, scrie 20minutes.fr. Au fost emise alerte în toate landurile germane, cu excepţia Bavariei şi landului Bade-Wurtemberg. Potrivit meteorologului Dominik Jung, citat de Bild.de, rafalele de vânt ar putea atinge aceste două regiuni ale Germaniei în noaptea de joi spre vineri.
Stare de alertă şi în Olanda
Şi Olanda este în stare de alertă. Numeroase zboruri au fost anulate joi, din cauza sosirii uraganului. Peste 80 de zboruri continentale, cu decolare şi aterizare pe aeroportul Schipol din Amsterdam au fost deja anulate. În Danemarca, de asemenea, se aşteaptă importante cantităţi de zăpadă.
Belgia, “pe picior de război”
Belgia, este, la rândul ei, “pe picior de război”. Unii specialişti prezic atingerea unui nivel nemaiatins al apelor în ultimii 30 de ani, din cauza combinaţiei dintre vântul puternic şi maree. Comunele din zona litoralului au fost invitate să ia măsuri de precauţie în vederea contracarării efectelor furtunii.
Nivelul mării ar putea creşte cu peste 6 metri, ceea ce nu s-a mai văzut de la furtuna din 1953, care s-a soldat cu moartea a 10 persoane în Belgia. Oraşul Ostende a fost grav inundat, pentru că digul a cedat în mai multe locuri. Întreg centrul oraşului s-a trezit brusc sub 2 metri de apă.
MAE român: Atenţionare de călătorie în Danemarca
Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Danemarcei asupra deteriorării condiţiilor meteo începând de joi după-amiază, până vineri seara. Prognoza meteo nefavorabilă vizează scăderea bruscă a temperaturilor, sub pragul de îngheţ, furtuni violente cu vânt cu viteze de peste 100km/h şi căderi abundente de zăpadă. Autorităţile daneze au anunţat atât închiderea mai multor drumuri şi poduri, cât şi suspendarea traficului feroviar şi aerian, în anumite intervale sau pe întreaga perioadă a avertizării meteorologice, după caz. Totodată, instituţiile publice vor funcţiona în baza unui program de lucru redus, se arată în comunicatul Ministerului român de Externe.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în Danemarca sau celor care tranzitează acest stat în intervalul sus-menţionat să urmărească avertizările şi să respecte instrucţiunile emise în acest sens de autorităţile
daneze, să se informeze din timp asupra condiţiilor de călătorie şi să-şi echipeze automobilele corespunzător pentru condiţiile de iarnă.