Guvernul elen este nevoit să ia noi măsuri de austeritate. De data asta, va lovi în beneficiarii “concediilor oftalmice”, cum au fost numite beneficiile acordate celor care utilizează computerul. Guvernul a decis suprimarea concediului. Adică anulează dreptul funcţionarilor publici de a primi şase zile libere în plus la concediu pentru faptul că lucrează cu computerul, şi, deci, îşi solicită ochii mai mult. Acest tip de concediu era acordat funcţionarilor publici eleni încă din anii 90, relatează Euronews.
Se creează 5.000 de locuri de muncă în schimb
Ministrul pentru Reforma Administrativă, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că anularea acestui concediu suplimentar este echivalentă cu crearea a 5.000 de noi locuri de muncă."Există încă în sectorul public, în 2013, posibilitatea de a beneficia de 6 zile suplimentare de concediu pe an pentru că un angajat foloseşte un calculator, altfel spus aproape toţi angajaţii", a explicat ministrul la postul de televiziune Skai. Potrivit lui, acesta este un pas pe calea modernizării sectorului de stat al economiei. “În timp de criză, nu puteam să ne mai agăţăm de aceste privilegii anacronice”, a declarat ministrul. Courrier International a precizat că prima pentru prezenţa la muncă şi dispoziţia care le permitea fiicelor necăsătorite de a primi pensia tatălui lor decedat au fost şi ele suprimate din rândul beneficiilor funcţionarilor publici, la presiunea UE şi a FMI. În plus, adaugă şi BBC, până la finele anului, Grecia trebuie să mai concedieze un număr de 25.000 de funcţionari.
Reformă a sectorului funcţionarilor publici
Totul face parte dintr-o amplă reformă a sectorului funcţionarilor publici solicitată de creditorii ţării, UE şi FMI, pentru a reduce cheltuielile statului.
Grecia, care a devenit din 2010 prima ţară din zona euro care a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere economică, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro şi o reducere a datoriei de circa 100 de miliarde de euro.
Ce spune sindicatul
Principalul sindicat al funcţionarilor publici, Adedy, a explicat că această primă de calculator corespunde unei pauze zilnice de 20 de minute acordată angajaţilor în anii ’90 pentru evitarea problemelor oftalmologice şi care a fost ulterior anualizată, rezultând zilele supplimentare de concediu.
Sindicatul a precizat că eliminarea acestor zile de concediu reprezintă doar un detaliu, faţă de reforma care are loc în sistem.
Planul de restructurare prevede disponibilizarea a 12.500 de funcţionari publici până la sfârşitul lunii septembrie şi un număr egal până la sfârşitul lui decembrie.
La aceştia se adaugă concedierea a 4.000 de persoane până la sfârşitul acestui an, inclusiv din televiziunea publică, şi a altor 11.000 în 2014, aceste măsuri urmând să fie compensate prin angajări.
Reforma dă posibilitatea desfiinţării unor posturi şi transferarea angajaţilor pe alte poziţii.
Măsuri
Guvernul se concentrează totodată pe deţinătorii de diplome false şi pe funcţionarii sancţionaţi disciplinar. Criteriile de evaluare sunt însă contestate, iar rectorii universităţilor refuză să dea ministerului informaţiile solicitate.
Grecia va fi marcată săptămâna aceasta de o avalanşă de greve şi de proteste la adresa concedierilor şi transferurilor forţate în sectorul public, dar şi a măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali în schimbul ajutorului financiar, primele incidente înregistrându-se deja luni dimineaţă la Atena, unde poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa paznicii de şcoli care au încercat să pătrundă cu forţa în clădirea Ministerului Reformei Administrative, transmit agenţiile de presă străine.
Schemă de mobilitate a forţei de muncă
Acest “tsunami” de greve este determinat în principal de angajamentul pe care Guvernul de la Atena şi l-a asumat în faţa troicii creditorilor internaţionali (UE-BCE-FMI) de a transfera 12.500 de angajaţi din sectorul de stat până la sfârşitul lunii în curs şi încă atâţia până la sfârşitul anului, în cadrul aşa-zisei scheme de mobilitate a forţei de muncă. Această schemă presupune transferul forţat al angajaţilor sau concedierea lor într-un termen de opt luni din momentul primirii preavizului. În această perioadă, ei primesc numai 75% din salariu şi pot fi mutaţi oricând pe un alt post vacant sau sunt concediaţi dacă la sfârşitul celor opt luni nu li se găseşte vreun post.
Profesorii sunt cei care au început luni greva. Ei vor fi urmaţi de personalul administrativ din învăţământ, de funcţionarii publici din organismele de ocupare a forţei de muncă şi de securitate socială, de personalul medical din spitalele de stat şi de avocaţi. Începând de miercuri a fost convocată o grevă de 48 de ore în tot sectorul public.