x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guterres cere Iranului să continue să aplice acordul nuclear

Guterres cere Iranului să continue să aplice acordul nuclear

17 Iun 2019   •   20:45
Guterres cere Iranului să continue să aplice acordul nuclear

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Iranului să continue să-şi pună în aplicare angajamentele în domeniul nuclear, după ce Teheranul a anunţat luni că, din 27 iunie, va depăşi limitele stocurilor de uraniu îmbogăţit autorizate prin acordul din 2015, transmite AFP.

'Secretarul general încurajează Iranul să continue să-şi pună în aplicare angajamentele în domeniul nuclear şi îi cheamă pe toţi participanţii să-şi respecte deplin angajamentele respective, precum şi celelalte state membre să sprijine aplicarea' acordului din 2015, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stéphane Dujarric.

Totodată, Antonio Guterres cheamă 'toate părţile să evite orice măsură care ar putea conduce la o escaladare accelerată a tensiunilor în regiune', a adăugat purtătorul de cuvânt, în briefingul de presă cotidian.

Secretarul general al ONU a considerat mereu că acordul încheiat în 2015 între Iran şi şase mari puteri (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi SUA), pentru a împiedica, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale, ca Teheranul să se doteze cu arma nucleară, 'reprezintă o realizare majoră în neproliferarea nucleară şi în diplomaţie', a menţionat Dujarric.

'Acordul a contribuit la pacea şi securitatea internaţionale', a subliniat Stéphane Dujarric.

Iranul a anunţat luni că rezervele sale de uraniu îmbogăţit va trece din 27 iunie dincolo de limita impusă prin acordul nuclear semnat în 2015 cu marile puteri şi din care SUA s-au retras unilateral în mai 2018, restabilind şi înăsprind sancţiunile împotriva Teheranului.AGERPRES

×
Subiecte în articol: guterres iran acord nuclear