x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mașina de propagandă a lui Putin nu-i mai poate controla pe tinerii votanți

Mașina de propagandă a lui Putin nu-i mai poate controla pe tinerii votanți

de Şerban Mihăilă    |    16 Mai 2017   •   13:50
Mașina de propagandă a lui Putin nu-i mai poate controla pe tinerii votanți
Sursa foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Apropierea alegerilor prezidențiale de anul viitor provoacă o stare de nervozitate crescândă în rândul autorităților ruse, neliniștite de tendința tinerilor de a se alătura mișcării conduse de liderul opoziției, Alexei Navalnâi, care dorește să candideze contra președintelui Putin. Îngrijorat de participarea masivă a tinerilor la protestele anticorupție din martie, Kremlinul și-a pus în mișcare temuta mașină de propagandă.

Elev în ultimul an la un liceu din Siberia, Sergei Chaikovsky a avut surpriza să asiste la o oră de istorie în care principalul subiect a fost chiar el. În loc să predea lecția la zi, profesorul s-a lansat într-o tiradă la adresa tânărului de 18 ani, etichetat drept „fascist”, „trădător” și „lacheu al națiunilor anglo-saxone”, deoarece a participat la demonstrațiile anticorupție organizate de Alexei Navalnâi, relatează AFP. „În fața întregii clase, profesorul a spus că este treaba lui să se asigure ca toți colegii mei să nu-mi urmeze exemplul”, a afirmat Chaikovsky, care a filmat pe ascuns discursul de înfierare și l-a postat apoi pe rețelele de socializare. „A fost total neetic. A vrut să mă umiliească și să mă intimideze”, a declarat el. Acesta nu este un exemplu izolat. Numeroase școli și universități din Rusia organizează în timpul cursurilor prelegeri ideologice de defăimare a lui Navalnâi și a susținătorilor săi, care au participat la cele mai ample mișcări de protest contra lui Putin din ultimii ani. „Aceste proteste au șocat prin numărul mare de elevi și studenți, care au crescut în cei aproape 18 ani de conducere ai actualului lider de la Kremlin, demonstrând că sunt gata să intre în închisoare pentru a-și exprima nemulțumirea”, scrie AFP.

Îndoctrinare ideologică inutilă

Pe întreg teritoriul țării, tot mai mulți elevi și studenți sunt obligați să participe la prelegeri care-i avertizează asupra „pericolelor” ce îi pândesc dacă se alătură mișcărilor „fasciste” anti-Putin, iar unele instituții de învățământ le cer profesorilor să-i convingă pe tineri să nu ia parte la proteste. La încercările de îndoctrinare sunt aduși și preoți, puși să vorbească despre primejdia la care „extremiștii” expun integritatea neamului. Propaganda Kremlinului pare să aibă însă efectul contrar. Deseori, tinerii îi combat pe vorbitorii-activiști chiar în timpul discursului propagandistic, dezaprobând expunerile ideologice în mod deschis. Concomitent, tot mai mulți tineri par să adere la mișcările politice ale opoziției.

„Ei nu au dreptul să ne reeduce, să ne determine să ne schimbăm opiniile politice. Cred că fac acest lucru, deoarece le este teamă. Ei știu că într-o zi vom putea să votăm”, a spus un elev rus, după ce profesoara de IT le-a vorbit la oră despre importanța stabilității politice din țară.

„Sunt de-a dreptul fericit că o întreagă generație născută în această țară dorește să devină o generație de cetățeni adevărați, căreia nu-i este teamă”, a spus Alexei Navalnâi. Liderul opoziției, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018, a lansat un apel la organizarea protestelor din martie, după ce a publicat un raport în care îl acuza pe premierul rus că deține controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG.

×