Cancelarul german Angela Merkel, aflată în plină campanie electorală pentru obţinerea unui al treilea mandat la alegerile legislative din 22 septembrie, a lansat marţi, la o reuniune electorală, o afirmaţie dură la adresa Greciei.
Ea a afirmat că Grecia nu ar fi trebuit să fie admisă în zona euro, şi a dat vina pe opoziţia social-democrată, din care făcea parte predecesorul său Gerhard Schroeder, pentru această decizie “fundamental eronată”. Declaraţia doamnei Merkel a fost primită cu aplauze în cadrul reuniunii electorale la care participau sute de persoane, în oraşul Rensburg, relatează televiziunile germane, care au difuzat imagini de la această reuniune de campanie.
Cancelarul german, care rămâne în fruntea sondajelor de opinie, l-a acuzat din nou pe Schroeder că a acceptat în 2001 ca Grecia să se alăture zonei euro, slăbind, astfel, stabilitatea monedei unice. Sâmbătă, ea atacase deja SPD-ul pe această temă, afirmând că nu este cazul ca aceia care au admis Grecia în zona euro să spună astăzi “că avem probleme cu Grecia”.
Criza zonei euro, precum şi factura pe care ar trebui s-o achite contribuabilii germani s-au introdus automat în campania electorală din Germania, care de obicei era considerată una plictisitoare şi lipsită de dezbateri adevărate.
Într-un interviu acordat publicaţiei germane Focus, Merkel a declarat, zilele trecute, că, în situaţia în care creditorii internaţionali ar accepta o a doua ştergere parţială a datoriei de stat a Greciei, acest lucru ar înrăutăţi situaţia din zona euro. “Atenţionez în mod insistent în legătură cu ştergerea datoriilor Greciei”, a declarat Merkel. Potrivit ei, o nouă ştergere parţială a datoriilor Greciei “ar provoca un efect de domino”, care ar constitui cauza unei neîncrederi crescânde în zona euro. Ca urmare a acestui lucru, “deschiderea investitorilor privaţi pentru investiţii ar tinde din nou spre zero”, a atenţionat cancelarul federal al Germaniei.