Mohamed ElBaradei, mandatat de opoziţia egipteană să negocieze cu regimul condus de preşedintele Hosni Mubarak, a anunţat, în faţa manifestanţilor adunaţi pentru a şasea zi în piaţa Tahrir, începutul unei noi ere pentru Egipt. Mobilizarea egiptenilor care cer înlăturarea lui Mubarak nu a părut diminuată duminică, după şase zile de manifestaţii şi confruntări soldate cu cel puţin 125 de morţi şi după ce liderul egiptean a anunţat o serie de schimbări în structura puterii.
La Washington, secretarul de Stat american Hillary Clinton a pledat pentru "o tranziţie ordonată" şi a apreciat că procesul abia a început, precizând însă că, pentru moment, nu se pune problema suspendării ajutorului american pentru Egipt, principalul aliat al SUA în lumea arabă.
Alăturându-se manifestanţilor pentru prima dată duminică seară, ElBaradei i-a asigurat pe aceştia că Egiptul este "la începutul unei noi ere", cerându-le să dea dovadă de răbdare, deoarece "schimbarea va sosi".
Înconjurată de tancuri, piaţa Tahrir (piaţa Eliberării), situată în centrul capitalei egiptene, este, începând de marţi, principalul punct de adunare pentru manifestanţii care cer plecarea lui Mubarak. Protestatarii au scris pe asfaltul pieţei, cu caractere arabe uriaşe, "Pleacă, laşule, agent al americanilor".
UPDATE: Armata egipteană a intensificat activităţile în Cairo, centrul capitalei Egiptului fiind survolat de avioane de vânătoare şi de un elicopter militar, informează BBC News online. Potrivit corespondentului BBC, Jeremy Bowen, cel puţin două avioane de vânătoare trec frecvent pe deasupra Pieţei Tahrir, producând zgomote foarte puternice, iar în zonă a ajuns şi o coloană de tancuri.
De asemenea, zona unde sunt mii de manifestanţi este survolată de cel puţin un elicopter militar. Protestatarii adunaţi în Piaţa Tahrir au anunţat că nu intenţionează să plece până când nu va demisiona preşedintele Hosni Mubarak, îndemnând armata să îl aresteze. Manifestanţii plănuiesc ca luni să meargă la palatul prezidenţial cu sicriele victimelor rezultate în urma intervenţiei forţelor de ordine.
Conform unor surse medicale, cel puţin 111 persoane au murit în cele şase zile de proteste violente din Egipt. Potrivit unui reprezentant al organizaţiei Human Rights Watch, citat de BBC, jafurile sunt o problemă gravă în oraşul Alexandria, fiind implicaţi mulţi dintre deţinuţii care au reuşit să evadeze în ultimele zile.
UPDATE: Zeci de mii de persoane s-au adunat, in ciuda interdictiei impuse de autoritati, in Piata Tahrir din Cairo, scandand sloganuri antiprezidentiale. "Poporul vrea sa rastoarne regimul", se aude scandandu-se in piata, potrivit postului de televiziune Al Jazeera. Piata este survolata la joasa inaltime de avioane militare, dar multimea nu da semne ca ar parasi zona. Al Jazeera transmite live din Cairo, in ciuda interdictiei impuse de autoritati. Transmisia se face telefonic.
Tot azi, mişcarea de opoziţie egipteană Frăţia Musulmană, precum şi alte facţiuni ale opoziţiei, l-au insărcinat pe liderul Mohamed ElBaradei să negocieze cu regimul preşedintelui Hosni Mubarak, au declarat lideri ai acestei mişcări politice, citaţi de radio-televiziunea belgiană.
Preşedintele Mubarak "trebuie să plece”, a declarat sâmbătă, pentru postul de televiziune France 24 Mohamed ElBaradei, fost şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Joia trecută, Baradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2005, impreună cu AIEA, s-a declarat gata să coordoneze tranziţia in cazul plecării de la putere a preşedintelui Mubarak.
UPDATE: Ambasada României la Cairo îşi desfăşoară activitatea normal, aflându-se într-o zonă neafectată de proteste, au declarat reprezentanţi ai misiunii diplomatice, adăugând că, din informaţiile pe care le deţin, niciun român nu a fost afectat de evenimentele din Egipt. "S-au auzit în relativa apropiere a ambasadei focuri de armă, dar, din informaţiile noastre, este vorba despre descărcări accidentale. Cartierul în care se află ambasada este unul în care sunt mai multe misiuni diplomatice şi în care deocamdată situaţia este una calmă, este linişte. Toată lumea se află la lucru la ambasadă, iar situaţia este una normală", au declarat reprezentanţii ambasadei.
Cetăţenii români aflaţi în Egipt au contactat ambasada cerând diverse sfaturi, au mai spus reprezentanţii ambasadei. "Telefonul sună permanent, suntem tot timpul în legătură cu cetăţenii români, dar şi cu Centrala MAE de la Bucureşti. Până acum oamenii ne-au sunat pentru diverse sfaturi legate mai ales de conduita pe care s-o adopte, dar niciunul nu ne-a cerut sprijin direct pentru repatriere", au spus sursele citate.
Reprezentanţii ambasadei susţin de asemenea că, până la acest moment, nu au date potrivit cărora vreunul dintre cetăţenii români aflaţi în Egipt ar fi în pericol sau ar fi păţit ceva. "La Hurghada şi Sharm el-Sheikh, unde se află turişti, lucrurile sunt liniştite", au mai spus ei.
În ceea ce priveşte o eventuală evacuare a românilor din Egipt, reprezentanţii ambasadei au precizat că deocamdată nu au informaţii despre un astfel de demers. "Evacuarea se dispune de către Centrală. Nu există informaţii în acest sens la nivelul ambasadei la această oră", au spus ei.
Ambasada României se află în contact permanent cu cetăţenii români aflaţi în Egipt, pe care i-a telefonat începând de sâmbătă pentru a se asigura în legătură cu situaţia acestora. Ministerul de Externe a anunţat vineri că la nivelul Ambasadei României de la Cairo există o celulă de criză care răspunde în permanenţă solicitărilor de asistenţă consulară.
MAE a recomandat cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în Egipt, iar celor care se află deja în Egipt sau care, în pofida alertei de călătorie, doresc să se deplaseze în această ţară, să se adreseze ambasadei şi să-şi anunţe prezenţa, precum şi coordonatele, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
MAE atenţionează cetăţenii români care ignoră avertismentele sale şi se deplasează în zone de risc că o fac pe proprie răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
Potrivit unui comunicat de vineri al MAE, la nivelul ministerului, Departamentul Consular, este activă o linie telefonică de permanenţă pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români. În acest sens, cetăţenii români afectaţi de actuala stare de insecuritate din Egipt şi care au nevoie de asistenţă consulară de specialitate pot suna la numărul de telefon (0040) 21.319.68.70.
UPDATE: Un angajat al ambasadei Azerbaidjanului din Cairo a fost ucis în Egipt, a anunţat Ministerul azer de Externe, citat de AFP. Bărbatul, care era contabilul ambasadei azere din Cairo, a fost ucis sâmbătă seară, în timp ce se îndrepta spre casă, după ce ieşise de la serviciu. Ministerul azer de Externe nu a furnizat alte detalii. Potrivit agenţiei Interfax, bărbatul a fost împuşcat.
UPDATE: Zeci de cadavre, găsite în apropierea unei închisori din Cairo, după confruntări care au avut loc în cursul nopţii între gardieni şi deţinuţii care au evadat, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene, citate de AFP. Cel puţin 1.000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare situată la sud-vest de Cairo, în urma unui incident soldat cu moartea mai multor gardieni, a anunţat televiziunea egipteană Nile TV.
Autorităţile egiptene au ordonat suspendarea transmisiei canalului de televiziune Al-Jazeera
Ministrul egiptean al Informaţiilor, Anas el-Fekki, a ordonat suspendarea transmisiunilor postului de televiziune Al-Jazeera, care a relatat pe larg despre manifestaţiile împotriva regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, a anunţat agenţia oficială egipteană MENA, citată de AFP.
Ministrul în exerciţiu al Informaţiilor "a decis ca serviciul de informaţii de stat să închidă operaţiunile canalului Al-Jazeera în Republica Arabă Egipt, să anuleze toate autorizaţiile acestuia şi să retragă toate legitimaţiile de presă ale angajaţilor, începând de duminică", a precizat MENA.
Imediat după anunţul transmis de agenţia oficială de ştiri egipteană, programele Al-Jazeera puteau fi încă recepţionate în Egipt.
Al Jazeera consideră că suspendarea emisiei are rolul reducerii la tăcere a egiptenilor
Postul de televiziune Al Jazeera a denunţat decizia suspendării emisiei în Egipt, considerând că este o tentativă de reducere la tăcere a poporului egiptean, informează AFP. "Al Jazeera denunţă cu fermitate închiderea filialei sale din Egipt, decizie comunicată de autorităţile egiptene", se arată într-un comunicat al postului de televiziune din Qatar. Potrivit postului de televiziune, suspendarea emisiei "este o formă de cenzură şi o tentativă de reducere la tăcere a poporului egiptean".
Ministrul egiptean al Informaţiilor, Anas el-Fekki, a ordonat suspendarea emisiei postului Al Jazeera, care a relatat pe larg despre protestele antiguvernamentale din Egipt şi din alte state nord-africane.
Alte câteva mii de puşcăriaşi au evadat dintr-o inchisoare de lângă Cairo
Câteva mii de deţinuţi au evadat din închisoarea Wadi Natroun, situată la 100 de kilometri nord de Cairo, au anunţat, surse din serviciile de securitate egiptene, citate de AFP. Mii de deţinuţi, printre care se numără şi militanţi islamişti aflaţi în închisoare de mai mulţi ani, dar şi deţinuţi de drept comun, au evadat în cursul nopţii, după declanşarea unei revolte. Sursele citate au precizat că deţinuţii i-au dezarmat pe gardieni.
Peste 1.000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare egipteană
Cel puţin 1.000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare situată la sud-vest de Cairo, în urma unui incident soldat cu moartea mai multor gardieni, a anunţat, duminică, televiziunea egipteană Nile TV, citată de CNN. Cel puţin unul dintre paznici a fost împuşcat de deţinuţi în cursul evadării, a precizat Nile TV, fără a oferi alte detalii legate de incident.
Atmosfera a rămas relativ calmă la Cairo în cursul nopţii, după ce zeci de mii de demonstranţi au ignorat restricţiile de circulaţie impuse de autorităţi, ieşind în stradă şi cerând, pentru a cincea zi la rând, plecarea preşedintelui Hosni Mubarak.
În centrul capitalei egiptene, armata a înlocuit poliţia, după patru zile de confruntări violente între demonstranţi şi forţele de ordine, care au părăsit străzile, inclusiv cele din cartierele de locuinţe din Cairo. Numeroase magazine au fost jefuite, iar secţiile de poliţie au fost vandalizate.
În mai multe cartiere, locuitorii au ridicat baricade şi au format grupuri de apărare, înarmate cu bâte şi cuţite.
Protestele de sâmbătă de la Cairo şi din alte oraşe egiptene au fost în general paşnice, principala excepţie fiind incidentele de la sediul Ministerului de Interne, unde forţele de ordine au deschis focul sâmbătă după-amiază asupra manifestanţilor. Medicul Ragab Ali de la clinica Ebad Al-Rahman a afirmat că în incidente şi-a pierdut viaţa o persoană, în timp ce un alt medic a declarat că forţele de ordine au ucis cel puţin cinci persoane. Ali a precizat că 60 de manifestanţi au fost răniţi în zona Ministerului de Interne.
Forţele de ordine au deschis focul cu muniţie reală şi au folosit gaze lacrimogene pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în clădire.
Mai mult de 100 de morţi în urma protestelor din ultimele cinci zile
Cel puţin 102 persoane au murit în Egipt în ultimele cinci zile, în urma confruntărilor dintre forţele de ordine şi participanţii la manifestaţiile împotriva regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, au declarat surse medicale şi de securitate, citate de AFP. Un bilanţ anterior indica moartea a 92 de persoane în urma incidentelor violente din Egipt.
Conform surselor citate, confruntările de sâmbătă s-au soldat cu moartea a 33 de persoane.
Sute de mii de persoane protestează de cinci zile la Cairo şi în alte oraşe din Egipt, cerând înlăturarea de la putere a lui Mubarak. Autorităţile au făcut apel la armată pentru menţinerea ordinii, iar preşedintele egiptean a numit sâmbătă un nou prim-ministru şi un vicepreşedinte.