x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Corespondenţă de la Bruxelles. NATO aniversează extinderile din 1999 şi 2004

Corespondenţă de la Bruxelles. NATO aniversează extinderile din 1999 şi 2004

de Irina Cristea    |    01 Apr 2014   •   17:21
Corespondenţă de la Bruxelles. NATO aniversează extinderile din 1999 şi 2004

Miniştrii Afacerilor Externe din cele 28 de state membre ale Organizaţiei Atlanticului de Nord (NATO) se concentrează, marţi, la Bruxelles, pe strategia organizaţiei, într-un moment în care Federaţia Rusă îşi menţine presiunea asupra Ucrainei.
Miniştrii urmează să examineze o întărire a prezenţei Alianţei în Europa de Est.

Ceremonia în care NATO aniversează extinderile din 1999 şi 2004  are loc la ora 16:35, ora României, iar la ea vor lua parte miniştrii de Externe din statele membre ale Alianţei. Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rassmusen, se va referi la cele două valuri de extindere spre Europa Centrală şi de Est şi la contribuiţia noilor aliaţi.

Pentru România se marchează, astfel, 10 ani de când a intrat sub umbrela de securitate a Alianţei Tratatului Nord Atlantic. La ceremonie va lua parte şi ministrul român de Externe, Titus Corlăţean. Asta, imediat ce va ieşi, odată cu ceilalţi miniştri de Externe, din reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, care se încheie cu câteva minute înainte de acest moment aniversar.

Trebuie spus şi că ceremonia a avut loc inclusiv în urma insistenţelor noilor state membre. Iniţial, înţelegerea fusese ca fiecare stat în parte să marcheze momentul doar la nivel naţional. Recunoaşterea de la Bruxelles dă o mai mare greutate momentului. Aniversarea coincide cu un alt moment important pe care NATO îl aniversează peste doar câteva zile. La 4 aprilie se împlinesc 65 de ani de existenţă a Alianţei. NATO stabileşte, astfel, un record. Devine singura organizaţie internaţională înfiinţată după al doilea război mondial care reuşeşte să ajungă la o asemenea longevitate. Oficialii NATO glumesc chiar, spunând că 65 de ani este vârsta la care mulţi oameni ies la pensie. Alianţa nu are însă niciun plan de pensionare, ci este mai puternică decât oricând, spun ei. Mai mult, are de răspuns, în această perioadă, unor provocari fără precedent de la încheierea Războilului Rece. Situaţia din Ucraina, anexarea Crimeii de către Rusia ar putea schimba dramatic dinamica NATO. Practic, spun oficiali înalţi de la Bruxelles, acţiunile Rusiei în Ucraina ameninţă chiar fundamentele pe care s-a construit Alianţa. Iar principala preocupare, pe viitor, va deveni apărarea colectivă. În această nouă ecuaţie, România intră, cumva, în prima linie de priorităţi a Alianţei. Zona estică, frontiera estică a NATO va deveni prioritară pentru Alianţă, care va face tot posibilul să aibă aici mecanisme de apărare mai puternice. Este şi motivul pentru care se ia în calcul o măsură care ar putea implica direct şi România – instituirea de baze NATO permanente în noile state membre. Asta ar însemna prezenţa militară permanentă şi consistentă în această zonă. Este o opţiune probabilă, spun diplomaţii de la Bruxelles. Iar dacă Rusia nu se va opri la Crimeea şi va continua anexările teritoriale, e un joc cu totul nou.

Nimic nu este exclus la reuniunea de astăzi. Este posibil să se aducă în discuţie şi alocarea de noi trupe în România sau Polonia. Discuţiile pe termen lung sunt abia la început, se va analiza totul, orice posibil scenariu. Rusia a pus sub semnul întrebării fundaţia, baza Alianţei, aşa că statele membre privesc acum cu totul altfel cooperarea pe zona de apărare.

Deocamdată nu e în plan revizuirea măsurilor de securitate la Marea Neagră. Pe termen scurt, nu e în cărţi nici sporirea securităţii României. Însă mesajul este că România trebuie să investească mai mult în propria securitate. “Vom discuta despre cum alte state aliate vă pot ajuta să fiţi mai bine apăraţi, dar până şi asta depinde de măsurile pe care le veţi lua acasă”, este mesajul oficialilor din Alianţă. E un mesaj către România, dar care devine tot mai urgent de preluat şi de alte state membre. Armatele naţionale au nevoie de investiţii în modernizare, în aşa fel încât trupele să poată fi rapid trimise într-o zonă sensibilă şi, odată ajunse acolo, să se poată autosusţine. Dacă soldaţii nu au ce le trebuie sau nu  sunt antrenaţi, nu sunt prea folositori. Prin urmare, nu e nevoie doar de bani mai mulţi, ci de investiţii mai bune, investiţii sustenabile.  “VACANŢA S-A TERMINAT, este mesajul NATO, a venit momentul să investiţi în apărarea colectivă, managementul crizelor şI în cooperarea în securitate (parteneriatele)! Pe viitor, accentul trebuie să cadă pe apărarea colectivă”.

×