RUS MIHAI, chestor de poliţie şi şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- fals în declaraţii,
NEAG CIPRIAN, comisar şef de poliţie şi adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Cluj, pentru săvârşirea infracţiunii de omisiunea sesizării,
ROTAR AURELIAN MIRCEA, comisar şef de poliţie şi şef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- complicitate la fals în declaraţii,
- omisiunea sesizării,
PAŞCA IOAN-RAUL, agent principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Cluj - Serviciul Rutier, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
MUREŞAN CĂTĂLIN-CLAUDIU, agent principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Cluj - Serviciul Rutier, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În data de 29 aprilie 2024, inculpatul Rus Mihai, în calitatea menţionată mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte şi inculpaţii Mureşan Cătălin-Claudiu şi Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins de aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.
În acest context, inculpatul Rus Mihai împreună cu ceilalţi poliţişti cercetaţi în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancţiunea contravenţională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispoziţiilor legale.
Concret, în urma discuţiilor purtate s-ar fi hotărât ca inculpatul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi şi făcut în data de 22 mai 2024 beneficiind şi de ajutorul inculpatului Rotar Mircea Aurelian), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancţiunea contravenţională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripţie. De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca inculpatul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliţie Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.
Totodată, în data de 29 aprilie 2024, inculpatul Neag Ciprian în calitate de adjunct al şefului I.P.J. Cluj şi responsabil cu coordonarea activităţii Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, după ce ar fi luat la cunoştinţă despre faptele săvârşite de inculpaţii menţionaţi anterior ar fi omis să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la faptele prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, potrivit unui comunicat de presă emis de Direcţia Naţională Anticorupţie.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj. Procurorii subliniază că, deși inculpații au fost trimiși în judecată, principiul prezumției de nevinovăție rămâne valabil pe întreaga durată a procesului penal.