x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Numărul victimelor războiului din Siria a ajuns la 130.000

Numărul victimelor războiului din Siria a ajuns la 130.000

de Agerpres    |    31 Dec 2013   •   17:58

 În conflictul armat din Siria şi-au pierdut viaţa până în prezent peste 130.000 de oameni, se arată în ultimul bilanţ estimat de organizaţia neguvernamentală Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), transmite marţi AFP.

Potrivit acestei surse, în războiul care continuă cu înverşunare au fost ucişi cel puţin 46.000 de civili, dintre care circa 7.000 copii şi 4.600 femei.

Cât despre trupele combatante, cel puţin 52.000 de soldaţi şi luptători sirieni şi străini care-l susţin pe preşedintele Bashar al-Assad au fost ucişi, dintre care 32.000 soldaţi ai armatei şi 262 membri ai mişcării şiite libaneze Hezbollah.

În rândul rebelilor şi jihadiştilor, bilanţul victimelor este de circa 29.000 de morţi, dintre care 20.000 rebeli, 7.000 jihadişti, diferenţa de circa 2.000 de victime fiind reprezentată de dezertorii din armata siriană care s-au alăturat rebeliunii.

Acest bilanţ, întocmit pe baza informaţiilor furnizate de surse medicale şi militare de pe teritoriul Siriei, include şi aproape 2.800 de victime neidentificate. OSDH precizează că, din cauza accesului dificil la informaţiile cenzurate de ambele părţi implicate în conflict, numărul real al morţilor ar putea fi mai mare şi menţionează că 17.000 persoane sunt deţinute în închisorile regimului de la Damasc, iar rebelii şi grupările islamiste radicale deţin ca ostatici circa 6.000 de soldaţi şi combatanţi.

Revolta împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, începută în luna martie 2011, a degenerat într-un război sângeros între trupele loiale acestuia şi rebeli. Conflictul s-a complicat şi prin apariţia grupărilor jihadiste, unele afiliate reţelei al-Qaida, care iniţial au luptat alături de rebeli, dar în ultima vreme se confruntă tot mai frecvent şi cu aceştia sau cu grupările kurde din nordul ţării.

Conferinţă internaţională de pace denumită Geneva-2, propusă de SUA şi Rusia, va începe în data de 22 ianuarie în Elveţia, dar diviziunile profunde din rândul opoziţiei siriene şi plasarea acesteia pe poziţii ireconciliabile cu regimul de la Damasc vor face foarte dificilă găsirea unei soluţii politice.

 

×