Laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman face o radiografie a situatiei Greciei dupa referendumul de duminica.
Articolul este publicat in sectiunea de opinii a cotidianului New York Times.
Krugman apreciaza ca incercarea de a ingrozi grecii prin taierea finantarii bancare si fluturarea perspectivei unui haos general a reprezentat o campanie de agresiune cu scopul de a elimina un guvern de stanga. El considera ca aceasta actiune a fost un moment rusinos intr-o Europa care pretinde crezul in principiile democratiei.Daca ar fi reusit, devenea un precedent teribil, chiar daca pentru creditori avea sens.
Krugman compara pe autointitulatii tehnocrati ai Europei cu doctorii medievali care insistau pe sangerarea pacientului lor chiar si cand tratamentul nu dadea rezultate.Atunci ei cereau o sangerare si mai puternica, scrie Krugman.
Autorul apreciaza ca un vot DA ar fi condamnat Grecia la alti ani de suferinta urmand politici care nu au functionat. Victoria lui NU ofera cel putin o sansa de evadare din aceasta capcana.
Laureatul Premiului Nobel pentru economie evalueaza si o serie de solutii considerand ca renuntarea la euro ar fi cea mai putin dramatica pentru Grecia. O moneda paralela sau revenirea la drahma ar permite aplicarea unui mecanism monetar de devalorizare similar cu solutiile din Islanda si Argentina.