x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețurile la alimente au explodat în 2021. Cele mai mari scumpiri din ultimul deceniu

Prețurile la alimente au explodat în 2021. Cele mai mari scumpiri din ultimul deceniu

06 Ian 2022   •   14:47
Prețurile la alimente au explodat în 2021. Cele mai mari scumpiri din ultimul deceniu

Indicele global al preţurilor la alimente a crescut cu 28,1% în anul 2021, ajungând astfel la cel mai mare nivel din ultimul deceniu. Totodată, este puțin probabilă revenirea la stabilitate economică, anunță Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citată de Reuters.

Food Price Index măsoară modificările de preţuri la un coş de alimente, alcătuit din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Indicele a crescut la 125,7 puncte în 2021, cel mai ridicat nivel după 131,9 de puncte în 2011.

Scumpirea mâncării a provocat creșterea inflaţiei, iar FAO avertizează că în statele dependente de importuri au mai mare risc de sărăcie. 

"Deşi în mod normal preţurile ridicate ar urma să facă loc producţiei majorate, costul ridicat al factorilor de producţie, evoluţia pe plan global a pandemiei şi condiţiile climatice, mai nesigure ca niciodată, lasă puţin loc pentru optimism în privinţa revenirii la condiţii de piaţă mai stabile, inclusiv în 2022", spune economistul FAO ,Abdolreza Abbassian.

Creşterea preţurilor la îngrăşăminte, ca efect al scumpirilor la energie, a pus presiune pe fermieri. 

Indicele lunar al FAO a scăzut uşor în decembrie 2021, după un avans în cele 4 luni anterioare.

 

×
Subiecte în articol: fao scumpiri alimente mancare