La finele anilor 60, Mina Iudiţkaia Berliner preda limba germană la liceul 281, la Sankt Petersburg. La vremea respectivă, Mina îl avea printre elevii săi pe Vladimir Putin, un adolescent pe care, peste ani, l-a revăzut la televizor.
Într-o bună zi, prin anii 90, Mina Iudiţkaia Berliner se uita la televizor, ca de obicei. Cine şi-ar fi putut imagina că îşi va revedea elevul, devenit şef al serviciilor de securitate sub preşedinţia lui Boris Elţîn? Vladimir Putin acela nu semăna deloc cu adolescentul pe care îl învăţase germana la sfârşitul anilor 60, îşi aminteşte profesoara, care a acordat un interviu publicaţiei israeliene ynet, preluat de tel-avivre.com.
Abia în 2005 cei doi s-au reîntâlnit. Aflat în vizită în Israel, Vladimir Putin nici nu se aştepta să-şi revadă fosta profesoară de germană, dar asta s-a întâmplat cu ocazia unei recepţii oferite special în onoarea lui. Foarte fericit la revederea acesteia, el a decis să-i ofere un apartament în centrul metropolei Tel-Aviv, cel mai modern şi mai dinamic oraş israelian, aflat la malul mării.
Iudiţkaia are acum 93 de ani. Este mândră să povestească această întâmplare, care i se pare demnă de un scenariu pentru un film hollywoodian.
“Când am aflat că vine în aprilie 2005 în Israel, am mers la Ambasada rusă din Tel-Aviv şi am spus că vreau să-l revăd pe Vladimir Putin în persoană. Apoi le-am lăsat datele mele de contact. Câteva zile mai târziu, m-au contactat pentru a mă avertiza că va veni un taxi să mă ia. În cele din urmă, m-am trezit într-un autobuz cu veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, care se îndrepta spre Ierusalim, pentru întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin”, îşi aminteşte profesoara.
Aceste întrevederi au fost publice, dar Putin a invitat-o pe Mina Iudiţkaia Berliner la un ceai, într-un cadru mai intim. Ocazie cu care a întrebat-o pe un ton glumeţ:”Aţi văzut ce am chelit?”. Iar doamna profesoară a recunoscut că are dreptate.
Ca urmare a acestei întâlniri, Vladimir Putin i-a prezentat-o cu mândrie pe fosta sa profesoară de germană preşedintelui de atunci al Israelului, Moshe Katsav.
Mina Iudiţkaia Berliner este exemplul unei imigrări reuşite în Israel. Licenţiată a unui institut de limbi străine, ea a început să predea în 1945, în oraşul Sankt Petersburg. În 1973 a plecat în Israel, fugind de tirania regimului sovietic şi reluându-şi viaţa de la zero.
Până la venirea lui Putin, ea locuia într-un bloc nou, într-un apartament, la sudul Tel-Aviv-ului. Ca urmare a întâlnirii cu preşedintele rus la Ierusalim, viaţa sa a căpătat o nouă turnură. Doamna profesoară a început să primească o mulţime de cadouri din partea lui Putin.
Dar preşedintele rus nu a încetat să o surprindă. El a decis să-i cumpere un apartament. După ce i-a prezentat două apartamente, unul pe celebra stradă Shenkin, şi un al doilea în zonă, Vladimir Putin a întrebat-o pe care îl preferă. Dar Mina Iudiţkaia a explicat că preferă să rămână în acelaşi cartier, din motive practice. În câteva zile, la uşa ei s-au prezentat echipe specializate în mutări, care au ajutat-o să-şi ocupe noul apartament oferit de Putin.