x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Recruți, aruncați în aer de SI

Recruți, aruncați în aer de SI

de Şerban Mihăilă    |    30 Aug 2016   •   10:01
Recruți, aruncați în aer de SI
Sursa foto: STR/EPA

Peste 60 de recruți ai forțelor pro-guvernamentale yemenite au fost uciși, ieri, de un militant al rețelei teroriste Stat Islamic (SI), care s-a aruncat în aer chiar în mijlocul tinerilor adunați pentru a lua micul dejun, într-o bază din orașul Aden, în sudul Yemenului. Alte aproximativ 50 de persoane au fost rănite.

Teroristul-kamikaze a pătruns în bază într-o mașină plină de explozibili, în spatele camionului care transporta alimentele pentru masa de dimineață a soldaților. Când a ajuns în mijlocul recruților, asasinul sinucigaș a detonat vehiculul în care se afla, susțin martorii oculari, citați de Reuters.

Recruții urmau să se deplaseze în Arabia Saudită pentru a participa la exerciții militare. Atacul s-a produs la o bază militară unde se antrenează recruți ai Comitetului Popular, formațiune aliată cu președintele yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi, recunoscut de comunitatea internațională.

Potrivit martorilor, măsurile de securitate la această bază sunt aproape inexistente. “Aproximativ 60 de persoane au fost ucise într-o operațiune-martiriu dusă la capăt de un combatant din Stat Islamic, care a vizat un centru de recrutare al armatei din Aden”, a anunțat agenția de presă Amaq, portavoce a rețelei teroriste.

De peste un an și jumătate, Yemenul a devenit scena unui război civil sângeros, între o coaliție a statelor arabe din zonă, condusă de Arabia Saudită, care sprijină guvernul recunoscut pe plan internațional și rebelii houti, susținuți de Iran.

Militanții islamiști din SI și Al-Qaeda s-au folosit de situația explozivă din țară pentru a lansa o serie de atacuri împotriva unor oficialități de rang înalt, lideri religioși, trupe de securitate și baze ale coaliției militare conduse de saudiți, care îl sprijină pe președintele Hadi. Concomitent, teroriștii exersează în Yemen pentru noi atacuri de anvergură în Europa.

Cel puțin 9.000 de persoane au fost ucise în Yemen, începând din martie 2015, când aviația saudită i-a bombardat pe rebelii houti.

×