Germania a anunţat că va respinge 75.000 de cereri de azil de la est-europeni şi va primi 800.000 de refugiaţi şi imigranţi islamici. Mulţi au plecat deja spre vestul Europei.
Germania a deportat peste 10.000 de est-europeni doar anul acesta, cei mai mulţi din Serbia şi Macedonia.
Ţările din vestul Europei îi primesc pe imigranţii din Siria şi alte ţări arabe cu braţele deschise, în contextul războiului, deşi înregistrează o rată crescută a criminalităţii în rândul populaţiei islamice deja stabilite acolo în ultimii ani.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, sâmbătă, că Germania poate face faţă unui număr record de refugiaţi, fără a se mări taxele sau a se dezechilibra bugetul ţării. Decizia vine după ce aceeaşi ţară a trimis acasă anual circa 10.000 de oameni care sperau să obţină cetăţenie, cei mai mulţi fiind din sud-estul Europei.
Coaliţia de guvernare a discutat mai multe măsuri, inclusiv reducerea birocraţiei, pentru a facilita construcţia de adăposturi pentru solicitanţii de azil, accelerarea procedurilor şi creşterea fondurilor pentru landuri şi municipalităţi. Şi Guvernul britanic este gata să primească 15.000 de refugiaţi sirieni şi speră să obţină permisiunea parlamentarilor pentru a lansa lovituri aeriene împotriva grupării Statul Islamic în Siria.
România ar putea primi un număr mic de refugiaţi, în cele şase centre din ţară, însă numărul de 1.700, despre care se discuta iniţial, ar putea creşte la peste 7.000. Nu se cunosc consecinţele diferenţelor culturale.
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, după vizita la Budapesta, că unii dintre ei sunt „foarte bine organizaţi” şi îşi ascund faţa când văd o cameră de filmat.
"România este complet nepregătită pentru a integra migranți. Factorii decizionali nu conştientizează nici măcar parțial implicațiile unui asemenea proces. Tocmai de aceea s-a solicitat ca o astfel de preluare să se facă începând cu luna noiembrie" - Leonard Orban, consilier prezidențial