x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Refugiaţii o costă pe Merkel la urne

Refugiaţii o costă pe Merkel la urne

de Irina Stoica    |    15 Mar 2016   •   16:29
Refugiaţii o costă pe Merkel la urne
Sursa foto: MICHAEL KAPPELER/EPA

Uniunea Creştin-Democrată condusă de cancelarul Angela Merkel a suferit înfrângeri dureroase în alegerile regionale desfăşurate duminică în trei landuri din Germania. Presa vorbeşte de o "duminică neagră" a creştin-democraţilor. Partidul lui Merkel a pierdut teren mai ales în faţa dreptei populiste cu o plafotmă antiimigraţie.

Politica uşilor deschise faţă de migranţii din Orientul Mijlociu începe să se măsoare în mandate pierdute pentru partidul Angelei Merkel. „Factura” pentru cei aproape un milion de oameni acceptaţi anul trecut în Germania începe să prindă formă. Duminică, Uniunea Creştin-Democrată a picat testul electoral în trei landuri. În Baden-Württemberg, partidul a pierdut o treime din voturi, ajungând la 27%, cel mai slab scor din istorie. Partidul Alternativa pentru Germania, care şi-a concentrat campania pe refuzul primirii refugiaţilor, a obţinut 15 procente. În Saxonia-Anhalt, Alternativa pentru Germania a fost al doilea partid în preferinţele alegătorilor, iar în Rhineland-Palatinate a fost pe locul al patrulea.

Populiştii nu vor ajunge, însă, la guvernare deoarece toate celelalte partide resping orice coaliţie cu ei. Chiar şi aşa, rezultatele acestei formaţiuni reprezintă un important semnal de alarmă pentru actuala putere. Unul pe care cancelarul spune că l-a înregistrat ca atare. „Avem parte de suişuri şi coborâşuri, iar ziua de duminică a fost una grea pentru Creştin-Democraţi. Despre asta am şi discutat la reuniunea de dimineaţă. Celelalte teme au fost refugiaţii şi politicile privind refugiaţii. Faptul că oamenii cred că aceste probleme nu au fost gestionate în mod satisfăcător a influenţat, în foarte mare măsură, alegerile”, a spus cancelarul Angela Merkel. Aliaţii cancelarului au exclus, după aflarea rezultatelor, o schimbare a politicii Berlinului pe această temă sensibilă. „Avem o linie clara în ceea ce privește refugiaţii şi o vom menţine”, a fost mesajul conducerii social-democraţilor (SPD), parteneri în coaliţia la putere.


Angela Merkel a pus aceste rezultate pe seama lipsei unei „soluţii durabile” la nivel european pentru criza provocată de valul de migranţi ce „a creat un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor”. În opinia sa, succesul formaţiunii AfD este şi un protest al votanţilor sceptici faţă de structurile stabile şi care se tem de „alte religii”.

Populiştii au câștigat voturi dar nu vor ajunge la guvernare deoarece toate celelalte partide resping orice coaliţie cu ei.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel angela merkel