x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, echipă-șoc cu dl. Brexit

Trump, echipă-șoc cu dl. Brexit

de Şerban Mihăilă    |    26 Aug 2016   •   13:01
Trump, echipă-șoc cu dl. Brexit
Sursa foto: Jonathan Bachman

Supranumt “domnul Brexit”, fostul lider al partidului britanic eurofob UKIP, Nigel Farage, susține  cu mândrie că miliardarul american, Donald Trump, candidatul republicanilor pentru Casa Albă, este bine plasat în cursa pentru președinția SUA, deoarece i-a copiat discursul “anti-sistem”.

Artizanul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a făcut o vizită-fulger peste Ocean, pentru a fi alături de bunul său prieten, miercuri, în timpul unui miting electoral susținut de Trump în Mississippi.

După ce candidatul republicanilor le-a spus celor prezenți că alegerile prezidențiale sunt o șansă de a proclama din nou “independența Americii”, Farage a urcat pe scenă lângă discipolul său și a făcut o paralelă între votul britanicilor pentru ieșirea de sub tutela UE și campania populistă cu accente naționaliste promovată de Trump.

“Paralele sunt vizibile. Toată lumea ne dădea perdanți, dar am reușit. Am făcut din 23 iunie ziua independenței noastre și am zdrobit elitele aflate la putere. Orice este posibil, dacă suficienți oameni onești sunt gata să se ridice împotriva sistemului (…) Puteți merge la alegeri să-i învingeți pe cei care fac sondaje, pe comentatori, precum și Washingtonul”, a spus Farage, citat de CNN, referindu-se la victoria obținută la referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE, considerată, de fostul lider UKIP, ziua în care britanicii au reluat controlul asupra propriei țări.

“La vremea respectivă, am susținut cu tărie că britanicii au dreptul să preia controlul asupra viitorului lor, așa cum vom face noi pe 8 noiembrie”, a afirmat, la rândul lui, Donald Trump.

“Ei au votat pentru a-și redobândi controlul asupra imigrației, economiei și guvernului”, a adăugat miliardarul american, citat de CNN. Vizita lui Farage în Statele Unite are loc într-un moment în care sondajele realizate în Statele Unite îl plasează în medie pe Donald Trump cu cinci procente în spatele candidatei democrate, Hillary Clinton. Cu alte cuvinte, până la alegerile prezidențiale din noiembrie, totul este posibil.

“Dacă aș fi cetățean american, nu aș vota cu Hillary Clinton nici dacă m-ați plăti. Nu aș vota cu Hillary Clinton nici dacă ea m-ar plăti!” – Nigel Farage

 

×
Subiecte în articol: donald trump brexit