x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un copil-kamikaze din Stat Islamic face din nuntă înmormântare

Un copil-kamikaze din Stat Islamic face din nuntă înmormântare

de Şerban Mihăilă    |    22 Aug 2016   •   15:57
Un copil-kamikaze din Stat Islamic face din nuntă înmormântare
Sursa foto: SEDAT SUNA/EPA

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise, iar alte peste 100 rănite, de către un copil-kamikaze cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, care s-a aruncat în aer la o nuntă kurdă din Gaziantep, în sudul Turciei. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, anunța, ieri după-amiază, că, foarte probabil, atacul terorist a fost comis de rețeaua teroristă Stat Islamic (SI).

Copilul sinucigaș a detonat bomba aflată asupra sa, sâmbătă seară, în mijlocul invitaților care dansau pe stradă, la nunta unui membru al Partidului Popular Democrat pro-kurd. Potrivit agenției turce de știri Dogan, citată de BBC, mirele și mireasa se mutaseră recent în Gaziantep, fugind din orașul kurd Siirt, din cauza luptelor sângeroase dintre rebelii kurzi și forțele locale de securitate. În Gaziantep, oraș situat la aproximativ 95 de kilometri de localitatea siriană Alep, zguduită de război, se află însă o serie de celule ale militanților SI. Cei 1,5 milioane de locuitori din Gaziantep trăiesc deja într-o stare de tensiune fără precedent, pe fondul conflictului militar din Siria, unde insurgenții SI se confruntă cu forțele kurde siriene. În momentul de față, înfrângerile în serie suferite de insurgenții SI pe fronturile din Siria și Irak îi pot determina pe teroriștii jihadiști să comită o serie de atacuri “de răzbunare”, similare celor din Gaziantep. De-a lungul timpului, SI a organizat numeroase atentate împotriva kurzilor. Jihadiștii îi plasează pe kurzi pe lista principalilor dușmani, în timp ce milițiile kurde joacă un rol esențial în lupta contra SI, atât în Siria, cât și în Irak.

Teroriștii bagă zâzanie

Președintele Erdogan a declarat, ieri, că scopul unor astfel de atacuri este acela de a provoca neînțelegeri între diferitele grupuri etnice din Turcia, cum ar fi arabii, kurzii și turkmenii, și “de a incita la diviziune pe criterii etnice și religioase”. Șeful statului a adăugat că nu există nicio diferență între organizația clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de puciul eșuat din 15 iulie, Partidul Muncitorilor din Kurdistan – considerat grupare teroristă de către Turcia, UE și SUA – și Stat Islamic, care, cel mai probabil, a comis atentatul din Gaziantep.

103 morți și peste 500 de răniți este bilanțul celui mai sângeros atac terorist din istoria modernă a Turciei, comis în octombrie 2015, la Ankara, în timpul unei reuniuni pentru pace organizată de kurzi. Deși atentatul, un dublu atac sinucigaș cu bombă, nu a fost revendicat, autoritățile susțin că ar fi vorba despre SI.

Gaziantep se află la 50 de kilometri de frontiera cu Siria. Atentatul a avut loc într-o parte a orașului populată majoritar de kurzi. Sâmbătă, cu puține ore înaintea atacului terorist, guvernul de la Ankara anunțase că Turcia va juca un rol mult mai activ în eforturile de a pune capăt războiului din Siria, scrie BBC. În ultimele luni, Turcia a fost lovită de o serie de acțiuni teroriste, declanșate atât de SI, cât și de militanții kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

×