Prefectul judeţului Sibiu, Cristian Roman, promite că se va crea o procedură clară în judeţ, pentru situaţiile în care mai sunt găsite animale sălbatice în oraş, după ce miercuri, un urs a fost ucis, în loc să fie tranchilizat, măsură luată de autorităţi pentru protecţia populaţiei, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
"Îmi exprim regretul pentru faptul că echipa care a gestionat cazul de prindere a ursului ajuns ieri în oraş nu a reuşit să îi salveze viaţa. Totodată, este important că niciun om nu a fost rănit, cu toate că un animal sălbatic matur, în vârstă de aproximativ 6 ani şi cântărind 176 de kilograme, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale oraşului. Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii", a afirmat prefectul Cristian Roman.
De asemenea, prefectul a solicitat reprezentanţilor instituţiilor implicate în operaţiunea de miercuri - coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu - ce a avut drept consecinţă împuşcarea unui urs, să transmită o analiză detaliată a modului în care au acţionat. "Acest demers are rolul de a evidenţia atât motivele pentru care instituţiile nu au reuşit să salveze viaţa ursului, cât şi cauzele pentru care în Sibiu nu există nici suficiente dotări şi nici proceduri clare de acţiune pentru fiecare instituţie în parte, cu toate că au mai existat în trecut situaţii în care animale sălbatice au ajuns în oraş şi au fost împuşcate", se mai arată în comunicat.
În plus, prefectul de Sibiu are întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, pentru identificarea celor mai bune modalităţi de acţiune în astfel de situaţii.
"În urma analizei, se va crea cadrul pentru stabilirea unei proceduri de lucru care să fie aplicată în judeţul Sibiu în astfel de situaţii. Totodată, propunerile de îmbunătăţire a cadrului legislativ vor fi transmise la nivel naţional", se mai menţionează în comunicatul transmis de Prefectura Sibiu. AGERPRES