x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Ultimii 50 de săteni din Oțelu. Microbuzul școlar îi duce la biserică doar la zilele mari

Ultimii 50 de săteni din Oțelu. Microbuzul școlar îi duce la biserică doar la zilele mari

de Mariana Zaharia    |    02 Apr 2018   •   12:50
Ultimii 50 de săteni din Oțelu. Microbuzul școlar îi duce la biserică doar la zilele mari

Suntem din ce în ce mai puțini de la an la an. Datele adunate de Institutul Național de Statistică arată că populația României este în scădere, lucru grav dacă ne gândim că cea mai numeroasă generație este cea de 46-48 de ani. În multe sate din țara noastră, odată pitorești și pline de locuitori, abia dacă mai găsești pe cineva. În general, bătrâni la care se ajunge greu, care abia se mai îngrijesc pe ei, darmite să mai crească și animale, și care se tratează singuri cu leacuri băbești pentru că nu au medic.

Satul Oțelu este parte a comunei Berevoești din județul Argeș și are, în prezent, 50 de locuitori. Zece case din localitate sunt părăsite de moștenitorii celor care au trăit în ele pentru că în sat se ajunge greu. Sunt două drumuri de acces, dintre care unul doar de picior și lung de vreo doi kilometri. Greu de parcurs pentru oameni trecuți de 70 de ani, fie ei chiar și obișnuiți cu viața la țară. Pe la bătrânii din Oțelu rar ajunge cineva. Pentru puținele case puse într-un deal nu există magazin. Cel mai apropiat este la 14 kilometri, adică în centrul comunei de care aparțin și unde e lesne de înțeles că nu ajunge nimeni. Nici mașina de pâine nu vine la Oțelu. Drumul greu poate fi parcurs doar de un autoturism de teren care consumă mult, așa că niciun afacerist nu a considerat că este o cheltuială care merită făcută pentru a vinde câteva pâini. „Media de vârstă este crescută, dar acolo nu au medic de familie. Sunt doi doctori în localitatea noastră și fiecare cetățean din Oțelu a optat pentru unul, dar oamenii ajung rar. Anumiți localnici coboară săptămânal și atunci fac cumpărături pentru mai mulți oameni din sat, iar noi îi aducem la biserică folosind microbuzul școlar, dar asta la sărbători mari. Am încercat să cerem bani europeni pentru a face un drum, dar populația este prea mică și nu ne dă nimeni. E păcat pentru că satul este foarte frumos”, ne-a declarat Ionel Mazilu, viceprimarul comunei Berevoești. Pentru depopulare, autoritățile dau vina pe lipsa forței de muncă. Localitatea era una bogată și căutată atunci când aici funcționau mine de cărbune, iar oamenii puteau lucra și la Uzina Aro sau la Dacia.

După ce și-au pierdut locurile de muncă, au plecat, cei mai mulți în străinătate.â

 

Ajutați de Sărbători

De povestea oamenilor din Oțelu am aflat de la membrii unui club de off-road care, de sărbători, merg cu mașinile să îi ajute. Atunci le duc cât mai multe alimente, iar când a nins, s-au ocupat și de deszăpezire. Unul dintre ei este medic și îi consultă pe bătrâni atunci când merge. Grav este că doar astfel de oameni le întind o mână din când în când. Autoritățile din Berevoești spun că la nivel guvernamental nu există un proiect care să ajute la popularea satelor românești. Ajutoare sociale le-ar da celor dispuși să se mute în astfel de locuri, dar este un venit prea mic ca să se poată întreține.

 

Autoritățile nu au un recensământ clar și nu știu ce vârstă are cel mai bătrân localnic.

×