Procurorul Emilian Eva, aflat recent in vizorul mass-media, nu este un magistrat care a gresit accidental si acum suporta consecintele. Nu, faradelegile sale sunt mult mai multe. Intreaga viata a lui Emilian Eva este de fapt un cumul de acuzatii. Ele au fost si probate de cateva ori de-a lungul timpului, dar au fost uitate an cel mai scurt timp. Pentru a prezenta, chiar si pe scurt, toate faptele de care a fost anvinuit ar fi nevoie de pagini antregi. Cat pentru o carte, asemenea volumului pe care i l-a dedicat fosta amanta, complice cu acesta la anselatorii, si pe care aceasta l-a numit “Catani de Iasi”. In realitate, justitiarul din dulcele targ s-a dovedit a fi de fapt un escroc pus pe capatuiala.
Sapte posturi an 20 de ani. Scandaluri peste tot
Faptele lui Emilian Eva care au iesit la iveala an ultimele zile sunt doar o faramitura din adevarata activitate a procurorului. Nu se stiu prea multe despre anceputul carierei sale. Eva a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii “Al.I.Cuza” an anul 1993, iar ulterior a activat ca procuror la Parchetul Militar Iasi. Pe 1 iulie 1999, a fost numit prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, unde a ramas aproape 7 ani. 2006 a adus o scurta schimbare, Eva ajungand la DIICOT, de unde a fost propulsat direct an structura centrala a DNA. In perioada cat a fost la Bucuresti, adica an 2007 si 2008, procurorul a instrumentat dosare célèbre. an 2009, a cerut “din motive personale” transferul la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Aici nu a ramas prea mult: mai putin de un an, dupa care a revenit la DNA, dar de aceasta data la Iasi. Si-a pastrat postul an structura anticoruptie pana an 2014, cand s-a antors la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi.
In afara perioadei cand a fost procuror militar, Eva a generat peste tot scandaluri an urma carora a scapat an mod ciudat de sanctiuni. A fost acuzat ca lua decizii de arestare la un sprit si ca unii dintre cei trimisi de el an anchisoare nu aveau nimic an comun cu ilegalitatile de care erau acuzati. Eva nu s-a ferit sa asculte telefoanele cui si cand a vrut, sa le ansceneze colegilor de breasla fapte reprobabile ori sa bage an belea magistrati pentru a-si salva propria piele. an perioada an care activa an structura centrala a DNA, procurorul Eva s-a ales cu plângere la Inspectia Judiciara chiar din partea unui fost coleg de-al sau, procurorul Paul Petrovan, care l-ar fi prins pe Eva ancercând sa intervina antr-un dosar an care Petrovan al ancheta pe primarul Gheorghe Nichita. Episodul de atunci s-a lasat cu un scandal intern destul de puternic, iar Eva, care si asa era antr-o stare aproape conflictuala cu multi dintre colegi, a fost nevoit sa plece din DNA. dosarul disciplinar s-a anchis pâna la urma, surse judiciare afirmand ansa ca au existat presiuni politice pentru ca procurorul sa nu pateasca nimic. Reantors la Iasi, a mai avut dosar disciplinar dupa un conflict cu concubina unui personaj anchetat de el antr-un dosar cu interlopi din Iasi. Tatiana Clapon l-a acuzat chiar ca a lovit-o, dar din acel dosar Eva a scapat, stranie coincidenta, an perioada când a deschis un dosar penal mai multor judecatori din Iasi printre care se afla si fiul sefei Inspectiei Judiciare a CSM. Dupa anchiderea dosarului disciplinar al lui Eva, nu s-a mai auzit mai nimic nici de dosarul penal al judecatorilor ieseni. Eva este acelasi procuror care a participat la “executia” procurorului DIICOT Iasi, Radu Moisescu, alaturi de fosta sefa a DIICOT Iasi, Iulia Diaconu, antr-o speta ce putea fi mai mult de competenta Inspectiei Judiciare. De altfel, dosarul instrumentat de Eva pe numele lui Moisescu nu a convins prea tare nici analta Curte de Casatie si Justitie, instanta care desi pronunta sentinte cu executare an dosarele de coruptie, de data aceasta l-a condamnat pe Moisescu la doi ani de anchisoare cu suspendare, cu opinia a doi judecatori din cei trei membri ai completului. Emilian Eva a fost procuror de caz an dosarul Moisescu, desi pe plan local, la acel moment, era aproape de notorietate starea conflictuala dintre cele doua personaje, dupa ce Radu Moisescu a avut o relatie sentimentala cu amanta lui Eva, avocata Claudia Ciofu. De altfel, “relatia” Eva – Moisescu nu s-a oprit aici, primul deschizându-i celui de-al doilea tot felul de dosare penale pentru motive aberante, de tipul ca Moisescu câstiga bani la jocuri de noroc pe internet sI ca nu-I declara. Conflictul aproape evident dintre cei doi ar fi trebuit luat an calcul, iar un dosar penal pe numele procurorului DIICOT Iasi trebuia sa fie instrumentat de alt anchetator de la DNA.
Santaj prin intermediul amantei
Emilian Eva a fost acuzat si de alte fapte foarte grave. Pe 1 septembrie 2014, Anatolie Margarint, un om de afaceri cu dubla cetatenie, romana si moldoveana, a afirmat ca, an urma cu 12 ani, pe vremea cand Eva, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, al cerceta pe Margarint pentru infractiuni economice, ar fi obtinut de la acesta un imobil, la un pret subevaluat. Tranzactia ar fi fost intermediata de avocata Claudia Iuliana Ciofu. an denunt, omul de afaceri povesteste ca, an decembrie 2002, amanta lui Eva l-a abordat pe Margarint sI i-a spus ca an cel mai scurt timp procurorul ai va pune sechestru pe casa din Iasi, strada Ion Creanga nr. 66, si ca i-a propus sa aI vanda ei locuinta, la un pret derizoriu, pentru ca altfel va pierde tot. Basarabeanul s-a conformat de teama ca Eva sa nu-I faca mai mult rau. Asa ca a primit 15.000 de dolari pe o proprietate care valora de 5 ori mai mult. Omul a mai spus ca a antarziat sa faca denuntul pentru ca Eva este cunoscut ca un procuror care ansceneaza dosare penale anchipuite.
Scandal legat de ascultarea telefoanelor
Devenit celebru prin rechizitoriile antocmite an dosarul “Telepatia”, an urma caruia Dan Voiculescu a fost condamnat, si “Loteria”, Emilian Eva probabil si-a imaginat ca poate face orice. A fost suspectat ca el ar fi fost cel care ar fi dispus, an 2011, instalarea de aparatura de ascultare an cabinetele vicepresedintilor Consiliului Judetean, an conditiile an care an atentia acestora ajunsese cazul unui primar protejat de Eva. Mai mult, an 2013, fostul prefect Dragomir Tomsaeschi chiar a facut plangere ampotriva procurorului pe care l-a acuzat ca i-a interceptat telefoanele lui si subrefectului an anii 2010 si 2011.
Chiar daca nu s-a demonstrat, au existat zvonuri ca si Vasile Astarastoae, fost rector al UMF Iasi, ar fi ajuns an atentia lui Eva pentru ca nu ar fi fost de acord ca la sefia Spitalului de Neurochirurgie sa ajunga fratele procurorului, Lucian. ansa, daca unii au avut de patimit, pentru altii Emilian Eva s-a dovedit mana cereasca. Omul si-a protejat si celalalt frate, Iosif, director la firma Geprocon a lui Giani Canschi, care a castigat an conditii dubioase mai multe licitatii an mediul rural. Nu an ultimul rand, procurorul nu si-a uitat nici localitatea de bastina, Dumesti, al carei primar, Mihai Sabaiduc, angropat an ilegalitati, a scapat de fiecare data fara probleme. Desi reclamat la DNA Iasi de nenumarate ori, si primarul din Schitu Duca, social-democratul Mihai Mihalache, a scapat antotdeauna fara a fi macar deranjat. Motivul? Este cumatru cu Emilian Eva si, la randul sau, are grija sa-I fie bine lui Iosif, fratele procurorului, care are an Schitu Duca o firma de produs pavele.
Dupa ce a fentat de-a lungul timpului sanctiunile fie prin santaj, fie cu ajutor politic, Emilian Eva s-a ales an cele din urma cu o pedeapsa, ansa si aceasta simbolica. La sfarsitul lunii octombrie 2014, procurorul a fost sanctionat disciplinar de Sectia pentru procurori a CSM pentru “manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei” si “exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”. Eva s-a ales cu o reducere de 20 la suta a salariului brut pe 5 luni pentru ca a negociat si i-a promis unui barbat pe care-l ancheta ca-l va lasa an libertate, ceea ce de altfel a si facut, daca va accepta sa colaboreze an scopul organizarii unui flagrant si obtinerii de probe ampotriva unor judecatori ai Curtii de Apel Iasi. Practic, inculpatul trebuia sa faca denunturi si sa poarte tehnica de interceptare an vederea realizarii unor dosare care sa-i vizeze pe magistrati. Eva nu s-a multumit ansa cu atat: potrivit membrilor CSM, “a recurs la plasmuirea unor situatii aparent reale, care sa atraga competenta DIICOT, an vederea obtinerii de la aceasta structuret a unei adrese din care sa rezulte ca inculpatul a formulat un denunt si ca an aceasta situatie poate fi pus an libertate”.
Problemele recente ele lui Eva - afaceri grase, comert cu picturi si falsuri
Sanctiunea CSM a fost urmata, la doar cateva luni, de o grozavie si mai mare la adresa lui Emilian Eva. Colegii de la DNA Bucuresti au descins la Iasi si i-au perchezitionat locul de munca, masina, casa, ba i-au facut s perchezitie corporala. Actiunea a avut loc pe 25 iunie. Potrivit procurorilor, din noiembrie 2014 si pana acum, Eva a vandut sau a intermediat tranzactionarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro. Conform cercetarilor, an perioada noiembrie 2014- aprilie 2015, el a cumparat de la diferite persoane 94 de tablouri, semnate de pictori romani si straini bine cotati, pe care le-a lasat an custodie spre evaluare la o casa de licitatie din Bucuresti, 16 dintre picturi fiind evaluate la 81.600 de euro. an primele doua luni ale acestui an, Eva a recurs la o alta strategie pentru vinderea tablourilor: a postat anunturi pe site-ul Olx, el prezentand 34 de picturi despre care a spus ca sunt semnate de pictori renumiti si cerand an total 51.800 de euro. Din februarie si pana pe 22 iunie, procurorul iesean a cumparat anca 97 de picturi, apoi le-a reconditionat, le-a evaluat si a ancercat sa le vanda. Dintre acestea, valoarea a 12 tablouri a fost apreciata la 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline si 7.500 de lei. Numai ca Emilian Eva nu si-a trecut an declaratia de avere nici picturile, nici sumele ancasate din vanzari. In ultima declaratie de avere, Eva a notat ca detine un teren intravilan de aproape 2.000 de metri patrati, an Iasi, cumparat an anul 2007, un apartament de 104 metri patrati achizitionat an acelasi an si un autoturism Subaru, luat an 2010. an schimb, el a precizat ca a vandut anul trecut o alta masina pentru care a primit 3.500 de euro. Eva mai arata an declaratia sa de avere ca are un credit an valoare de 110.000 franci francezi, contractat an 2007 si scadent an 2032. La capitolul venituri, procurorul a notat ca a ancasat an anul precedent 140.000 de lei, an timp ce sotia a avut un salariu de 48.000 de lei. Pentru tranzactionarea de picturi, multe dintre ele false, dar vandute ca avand autori celebri, Emilian Eva este anca cercetat.