x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aeronava lui Băsescu, folosită şi de Ceauşescu, şi la transport de miei

Aeronava lui Băsescu, folosită şi de Ceauşescu, şi la transport de miei

15 Apr 2010   •   00:00
Aeronava lui Băsescu, folosită şi de Ceauşescu, şi la transport de miei

Fostul şef al statului Emil Constantinescu a declarat că aeronava prezidenţială cu care se deplasează Traian Băsescu a fost folosită şi de Nicolae Ceauşescu, iar o perioadă a fost utilizată pentru contracte comerciale, transportând miei. Constantinescu a relatat câteva dintre momentele jenante petrecute atunci când, în calitate de şef al statului, se deplasa cu o aeronavă închiriată.



"De câte ori mă deplasam la conferinţe, summit-uri UE sau NATO, pe pistă se vedeau toate celelalte avioane care aveau numele ţării, iar România avea închiriată de la Tarom şi era numele unei companii comerciale", a spus Emil Constantinescu la Realitatea tv.

Fostul şef al statului a dezvăluit şi un incident petrecut în Canada şi care ar fi putut afecta imaginea ţării.

"În timp ce eram la Ottawa şi trebuia să plec pentru o a doua etapă a vizitei la Quebec, o companie care avea de recuperat bani de la Tarom a introdus o acţiune în instanţă. Judecătorul a decis rechiziţionarea navei, astfel încât m-am trezit fără avion, într-o situaţie foarte penibilă", a spus Constantinescu.

Situaţia a fost rezolvată personal de premierul Canadei.

"Primul-ministru Chretien să-l sune personal pe preşedintele Curţii Supreme de Justiţie... A semnat un act prin care infirma decizia anterioară a Curţii de Apel astfel încât să beneficiez de navă", a adăugat Constantinescu, citat de Mediafax.

În acel moment preşedintele Constantinescu a început să se intereseze de aeronave ale Preşedinţiei şi a găsit actuala aeronavă prezidenţială, care fusese utilizată şi de Nicolae Ceauşescu.

"Transporta miei dintr-o parte în alta, deci se transformase într-un avion care facea contracte comerciale", a spus Constantinescu, precizând că este vorba despre aeronava cu care au circulat Ion Iliescu în ultimul mandat, dar şi actualul preşedinte, Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a relatat, luni seară, la B1 TV, câteva din incidentele pe care le-a avut cu aeronava prezidenţială, despre care a spus însă că este foarte sigură, deşi are o vechime de peste 35 de ani. Băsescu a mai spus că, din cauza vechimii, aeronava nu permite modernizarea cu cele mai noi sisteme şi nici nu se mai găsesc piese de schimb pentru aceasta.

"O singură dată a curs nişte combustibil din rezervor, apoi l-au lipit, au pus mastic în el. Apoi s-a fisurat un hublou, când veneam din China, au zburat mai jos, să nu creeze presiune", a relatat Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: observator