Procurorii DNA l-au reţinut pe Alin Cocoş, fiul omului de afaceri Dorin Cocoş, pentru dare de mită şi trafic de influenţă şi vor cere ÎCCJ arestarea preventivă a fostului şef DIICOT Alina Bica şi în cel de-al doilea dosar disjuns din cel în care aceasta a fost trimisă în judecată.
În acest dosar au fost reţinuţi şi Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, pentru complicitate la abuz în serviciu, şi Ionuţ Mihăilescu, pentru complicitate la luare de mită, toţi patru urmând să fie prezentaţi azi la Înalta Curte cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cazul fostului şef DIICOT s-au reţinut luare de mită (2 infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni), favorizarea făptuitorului.
DNA arată, într-un comunicat, că, în 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care a făcut parte, printre alţii, şi Alina Bica, a aprobat cu încălcarea prevederilor legale raportul de evaluare a dosarului 22714/FFCC, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de peste 377 milioane lei.
"Având în vedere că raportul de evaluare, în sine, nu rezolva problema despăgubirii dacă nu era validat de comisie, beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea lui Alin Cocoş de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la 3 persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. În acest demers, s-a implicat şi Ionuţ Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoş, care a intermediat relaţia cu Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire", se spune în comunicat.
DNA precizează că, urmare a influenţei exercitate de Cocoş şi Mihăilescu asupra Alinei Bica, la 15 martie 2011 Comisia a validat în favoarea beneficiarului suma de peste 377 milioane lei.
"În schimbul influenţei realizate, Alina Bica a primit o cotă parte, egală cu a lui Mihăilescu, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi, ce aparţinea unei rude de-a lui Alin Cocoş. Transmiterea dreptului de proprietate a fost realizată cu sprijinul inculpaţilor Cocoş şi Mihăilescu, prin tranzacţii succesive şi persoane interpuse", susţin procurorii.
Pe de altă parte, sursa citată arată că, la 24 septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru şi asupra a 80 de acţiuni, deţinute la o firmă de Adriean Videanu.
"La 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă, Alina Bica, în calitate de şef DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competenţă admiterea solicitării inculpatului Videanu şi a ridicat sechestrul asigurator. Astfel, a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat", au reţinut anchetatorii.
DNA mai susţine că în 2013 Alina Bica, după preluarea funcţiei de şef al DIICOT, în urmărirea intereselor unui inculpat de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.
"Pentru sprijinul acordat în scopul arătat, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Ionuţ Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urma i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile inculpatei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani", se mai spune în comunicat.
Secţia pentru procurori a CSM a încuviinţat joi luarea măsurii arestării preventive faţă de Alina Bica.