x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amelia Antoniu respiră singură, fără ajutorul aparatelor

Amelia Antoniu respiră singură, fără ajutorul aparatelor

25 Apr 2010   •   00:00
Amelia Antoniu respiră singură, fără ajutorul aparatelor

Solista Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti, Amelia Antoniu, a început să respire singură de sâmbătă după-amiaza, pacienta fiind deconectată de la aparate. Familia ei discută cu medicii posibilitatea transferării acesteia la o clinică specializată din Viena. Starea celei de-a doua paciente s-a agravat, medicii fiind sceptici cu privire la şansele acesteia.intraspitalicească ce a dus-o în comă.

UPDATE: Maternitatea CFR2 a fost închisă. Nu se mai fac internări, iar pacientele sunt trimise spre alte spitale, potrivit realitatea.net.

UPDATE.
Amelia Antoniu şi Alice Roxana Preda au fost infectate cu bacili gram negativ, potrivit rezultatelor preliminare ale analizelor de laborator, au declarat surse medicale, citate de Antena3.


Artista, în varstă de 36 ani, s-a internat zilele trecute în Spitalul CFR2 pentru o intervenţie chirurgicală de cauterizare a unei răni pe colul uterin. După operaţie, aceasta a fost transferată la secţia de Terapie Intensivă a spitalului, unde a contractat o infecţie intraspitalicească ce a dus-o în comă.

Medicii de la Spitalul Universitar, unde este internată în prezent artista, au deconectat-o pe Amelia Antoniu de la aparate, sâmbătă după-amiaza, pacienta respirând singură, cu un supliment de oxigen. Cealaltă pacientă internată odată cu solista, Alice Roxana Preda, se află încă în stare foarte gravă.

Deşi a fost deconectată de la aparate, Amelia Antoniu mai are încă nevoie de îngrijiri medicale. Deocamdată ea nu vorbeşte, pentru că, spun medicii, acesta ar fi un efort prea mare, dar comunică în scris cu famlia.

Alice Preda, pacienta în vârstă de 35 de ani, transferată în stare foarte gravă de la Spitalul CF2 la Universitar, se află încă într-o stare critică, deoarece infecţia i-a afectat organele, iar medicii sunt sceptici cu privire la şansele sale de recuperare.

"Are afecţiuni pulmonare severe, i-au fost afectate organele interne, ficatul şi rinichii. Medicii sunt sceptici în privinţa şanselor sale", a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar, dr. Bogdan Popescu.

Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a declarat că în cazul situaţiei de la CF2 este fără îndoială vorba despre o iatrogenie, situaţie produsă din vina asistenţei medicale.

În cursul zilei de sâmbătă, medicii de la Spitalul Universitar au spus că Amelia Antoniu a trecut de la coma de gradul patru la comă de gradul doi şi poate comunica în scris cu medicii şi familia.

"Starea Ameliei Antoniu este într-o uşoară ameliorare, poate comunica, scrie pe hârtie", a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar, dr. Bogdan Popescu.

Medicii explică faptul că acest lucru este posibil în cazul persoanelor care sunt în comă indusă de medicamente, şi nu de boală.

"Se apelează la coma indusă de medicamente pentru ca organsimul să nu fie agitat şi să suporte mai uşor boala. Atunci, persoana are o stare de somnolenţă, este foarte liniştită şi când medicamentele încep să-şi încheie acţiunea, persoana respectivă se trezeşte uşor, este conştientă şi, deci, poate să scrie", a explicat, pentru realitatea.net, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

"Cu siguranţă cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Sper să se autosesizeze şi Parchetul. Îmbucurător e că au oprit acest focar, au închis secţia şi au demis managerul", a declarat soţul Ameliei Antoniu.

Familia Ameliei Antoniu discută cu medicii posibilitatea transferării acesteia la o clinică specializată din Viena, unde ar avea şansa recuperării complete a aparatului fonator, necesar femeii pentru a-şi putea continua cariera de soprană. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar spune că decizia nu a fost încă luată, pentru că riscurile nu au trecut complet şi există riscuri cu privire la transportul acesteia. Medicul a precizat însă că familia este cea care va lua decizia finală.

În urma acestor accidente, doi medici de la secţia de Ginecologie au făcut un memoriu adresat Ministerului Sănătăţii, deşi au fost ameninţaţi că vor fi daţi afară.


"Fiica mea a plecat râzând la spital. Era sigură că totul va fi bine şi că se va întoarce acasă imediat. Voi purta acest război cu autorităţile medicale responsabile până la capăt, indiferent dacă fiica mea va supravieţui sau nu, pentru că astfel de lucruri să nu li se mai întâmple şi altora. Să nu mai moară şi copiii altor mame. Astfel de tragedii nu trebuie muşamalizate", a declarat mama Ameliei Antoniu.

Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" a făcut un anunţ pe platforma de socializare Facebook în care îşi exprimă "întreg sprijinul pentru Amelia şi familia ei şi speranţa pentru îmbunătăţirea situaţiei ei. Nu ne dorim decât ca ea să treacă cu bine peste aceste momente".

Amelia Antoniu este una din cele mai importante prim-soliste ale Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" şi profesor de canto şi teatru muzical la Şcoala Mark Twain Bucureşti şi la „Center Stage" Bucureşti. Este distribuită în cele mai importante spectacole ale Teatrului Naţional de Operetă, printre care "Romeo şi Julieta" (Doamna Capulet), "Văduva veselă" (Valenciene, Sylvienne), "Contesa Maritza" (Liza), "Silvia" (Stasi), Odiseea Visotki (Lolita) şi altele.

Activitatea sa artistică include, pe lângă numeroase spectacole, înregistrari audio, apariţii TV, concerte vocal instrumentale şi turnee în ţară şi străinătate.

O comisie a Ministerului Transporturilor, în a cărui subordine se află Spitalul CFR 2, a închis secţia de Ginecologie şi a luat probe epidemiologice din spital. Acestea au fost duse la laborator pentru a se stabili de ce natură este virusul care a adus două femei în pragul morţii.

×
Subiecte în articol: observator