x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Antonescu: Demisia lui Băsescu este esenţială

Antonescu: Demisia lui Băsescu este esenţială

26 Mai 2010   •   00:00
Antonescu: Demisia lui Băsescu este esenţială
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, azi, că demisia preşedintelui Traian Băsescu ar fi un pas esenţial pentru ieşirea României "din groapă" şi a adresat un mesaj public către toţi cei care înţeleg că România este condusă iresponsabil "să îndrepte protestul lor în direcţia corectă".

"Ceea ce avem de făcut noi, ca partid politic, este să înţelegem de unde vine în acest moment răul şi că nu există din păcate soluţii intermediare. Demisia preşedintelui Traian Băsescu ar fi un pas esenţial pentru încercarea României de a ieşi din groapa în care a intrat. Ştiu sigur că nu se va întâmpla un asemenea lucru, dar doresc să adresez un mesaj public către toţi cei care înţeleg că România este condusă în acest moment iresponsabil să îndrepte protestul lor în direcţia corectă", a susţinut Antonescu, în discursul susţinut la începutul reuniunii Ligii Aleşilor Locali ai PNL.

El a subliniat că Traian Băsescu a demonstrat încă odată că este "un preşedinte al propriei sale clientele" şi este foarte limpede că "va face ce va dori, abuziv, discreţionar, incompetent şi cu rea credinţă, va merge până în pânzele albe cu clientela sa politică".

"În legătură cu intervenţia de azi noapte a preşedintelui României, care se plânge de comunicare şi de mass- media, dar la orice oră din noapte şi din zi intervine şi are tot timpul din lume ca să ne povestească tot ce-i trece prin minte, ar trebui spuse câteva lucruri. În primul rând, e clar că cei care şi-au făcut speranţe că se va acţiona de către preşedinte şi Guvern şi-au făcut iluzii. În România contează, e limpede, de o bună bucată de vreme, voinţa unui singur om, şi voinţa acestui om, în ciuda tuturor semnalelor date de societatea românească, este inflexibilă", a mai spus Crin Antonescu.

Liberalul a criticat faptul că în lunga sa expunere şeful statului a vorbit "despre FMI, despre domnul Strauss-Kahn şi despre domnul Vasile Marica, despre modul cum intră în ţară pe la vamă flori şi legume, despre comerţul cu ananas", dar nu a spus niciun cuvânt despre "reducerea cheltuielilor din banul public ale clientelei".

Liderul PNL a mai spus că este inacceptabilă afirmaţia potrivit căreia preşedintele s-ar fi aflat sub influenţa băuturilor alcoolice când a susţinut garantarea pensiei minime.

"Am aflat din gura preşedintelui, nu din gura altcuiva, că o temă precum pensia minimă în România e discutată de domnia sa în stare de ebrietate sau, în orice caz, sub influenţa băuturilor alcoolice. Acesta fie e un adevăr, şi e inacceptabil, fie o glumă şi este inacceptabilă. Pentru că un preşedinte nu poate glumi în felul acesta cu lucruri care ţin de supravieţuirea a milioane de oameni. În orice ţară civilizată, un preşedinte ar fi trebuit să nu spună aşa ceva sau, dacă o spune, ar fi trebuit să-şi dea demisia", a spus preşedintele PNL.

El a precizat că "s-a arătat încă odată foarte clar că problema nu este la ministrul Cutare, nu e la Guvern în ansamblul său, la un prim-ministru care nu există, nu e nici măcar la o majoritate parlamentară de conjunctură şi de pripas care girează în continuare aventurile preeşdintelui, ci la acest preşedinte al României".

"Am văzut un preşedinte care încă odată, deşi umblă de vreo şase ani cu stindardul dreptăţii şi luptei anticorupţie în mână, ne spune pur şi simplu în faţă, la ceas târziu, că nu face ce ar trebui să facă pentru a pune ordine în lucruri necinstite sau ilegale, ci face şantaj la televizor. Cum se poate să vii în faţa unei ţări şi să spui «Atenţie, şef al poliţiei de frontieră, atenţie Cutare lider sindical, ştiu ce matrapazlâcuri toleraţi, dar nu mă faceţi să vă întreb». Nicăieri într-o ţară civilizată, nici măcar într-o ţară comunistă, un asemenea lucru în văzul lumii nu s-a întâmplat ", a spus liderul PNL, întrebându-l retoric pe şeful statului de ce nu vrea să îi întrebe despre nereguli pe Vasile Marica şi pe şeful Poliţiei de Frontieră.

Crin Antonescu a precizat că "s-au pierdut 20 de zile de la plecarea FMI în care s-a simulat dialogul, în care în zadar şi opoziţia paralmentară, şi sindicatele, şi patronatele au căutat soluţii, au venit cu soluţii, au propus soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm din punct de vedere economic, bugetar, administrativ".

"Încă o dată am putut constata că nu avem Guvern, şi cel mai bun exemplu este acela că ieri cu grurpurile parlamentare ale majorităţii s-a întâlnit preşedintele României, şi nu primul-ministru, aşa cum e firesc în orice democraţie care are Parlament şi un Guvern învestit. Discursul esenţial al preşedintelui ne-a arătat că formula prin care domnia sa vede ieşirea în acest moment din criza deficitului bugetar e aceea injustă, ineficientă, care nu rezolvă nimic şi care prejudiciază grav interesele elementare ale circa 9 milioane de români, rămâne din punctul de vedere al domniei sale în picioare. 20 de zile am discutat cu toţi degeaba. Preşedintele ne spune mai departe că trebuie să facem toţi ceea ce consideră domnia sa că trebuie făcut", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a susţinut că toate "cancelariile occidentale care poate au rămas în continuare cu impresia că Traian Băsescu este reformatorul statului român, luptătorul împotriva corupţiei şi a clientelei", trebuie să afle că "România este o ţară din UE unde preşedintele spune public că era beat când a hotărât asupra pensiei minime, că ştie ce furturi se petrec sub oblăduirea Poliţiei de frontieră şi că nu ia măsuri".

"Nu pot fi de acord cu cei care în aceste zile vorbesc de-a valma despre toate guvernările. Nimeni dintre noi, nici eu, nici Călin Popescu Tăriceanu, nici Ludovic Orban, nici Varujan Vosganian, niciunul dintre miniştrii noştri nu şi-au făcut firme pe numele părinţilor, cu care să înghită bani publici, niciunul dintre prefecţii numiţi de noi nu înghiţea cu firmele lui bani publici. Noi avem un primar condamnat pentru un presupus prejudiciu de 200.000 de euro pe hotărâri luate de Consiliul Local, iar marii hoţi ai regimului şi clanului Băsescu vin şi ne dau lecţii la televizor în fiecare seară cum nu trebuie clientela să mai fure", a spus liberalul.

×
Subiecte în articol: observator