Inspectorii ISU vor putea aplica amenzi, cuprinse între 50 de mii şi 100 de mii de lei, şi vor putea dispune închiderea localurilor care încalcă legislaţia în privinţa măsurilor de securitate la incendiu, potrivit unei hotărâri adoptate marţi de Guvern, a declarat secretarul de stat din MAI, Raed Arafat.
"Au fost adoptate două acte normative care ne vor permite să desfăşurăm controalele care vor aplica modificările legislative ce au fost efectuate în cursul acestui an în luna iunie - iulie. (...) Au fost luate unele măsuri de către departament (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă - n.r.) şi de către MAI, ca Legea 307 să fie modificată. (...) Modificările care au dus la înăsprirea amenzilor şi la crearea condiţiilor de a putea opri pe cineva dacă nu respectă regulamentele. Şi, mai ales, de a nu permite să continue fără autorizaţie, transformând faptul că, dacă ai continuat fără autorizaţie sau după ce ţi s-a retras autorizaţia de la Pompieri, atunci devine infracţiune", a explicat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI a arătat că hotărârea adoptată de Executiv vizează două situaţii în care se pot regăsi obiectivele ce urmează să fie supuse controlului.
"Avem două cazuri. Cazul unu: obiective care deţin autorizaţie de securitate la incendiu, dar la care se constată încălcări grave. Atunci se dispune sancţiunea complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor. Deci, în această situaţie, ei au autorizaţia de securitate, dar la control se constată că au făcut modificări sau s-a întâmplat ceva care se traduce în încălcare gravă. Atunci - amendă şi sistarea activităţii până la remediere", a afirmat Arafat.
El a explicat că un caz particular în aceste reglementări este cel referitor la "construcţiile din zona comerţ, cultură sau turism, unde se prevede pentru prima oară în legislaţia noastră nedepăşirea numărului de utilizatori pentru care a fost autorizată construcţia".
"Discoteci care trebuie să rămână în numărul de persoane pentru care au fost autorizate, cu depăşire de maximum 10% care este prevăzută în lege. (...) Deci, la o autorizaţie se dă o cifră maximă, la care legea zice că în plus până la 10% este posibil. În cazul în care, în cadrul unui control, se descoperă peste cifra admisă, inclusiv cele 10% permise prin lege, atunci aceasta duce la retragerea autorizaţiei, temporară, bineînţeles, pentru 60 de zile", a arătat Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI a explicat că autorizaţia sau avizul de securitate la incendiu sunt aprobate în funcţie de numărul de ieşiri de urgenţă.
"Se calculează câte persoane vor fi înăuntru şi câte ieşiri de urgenţă. (...) În momentul în care această cifră se depăşeşte, dacă se întâmplă o urgenţă, nu neapărat un incendiu, (...) riscăm să se calce în picioare unii pe ceilalţi pentru că nu pot intra, ieşi, prin aceste ieşiri de urgenţă, şi atunci această prevedere a fost inclusă în hotărâre aşa cum este inclusă şi în alte ţări", a afirmat Raed Arafat.
El a precizat că HG prevede şi un al doilea caz în care sunt luate în calcul trei variante posibile în care ISU poate aplica sancţiuni.
"Cazul doi: obiective care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu şi atunci o să fie trei variante. Dacă nu are autorizaţie de securitate la incendiu, însă şi-a obţinut toate actele de autorizare necesare de la certificat de urbanism la aviz de securitate la incendiu, adică are totul, dar nu are hârtia care se numeşte autorizaţie, să o afişeze, în această situaţie se dă amendă între 50 de mii de lei şi 100 de mii de lei şi se dă o perioadă de intrare în legalitate fără închiderea amplasamentului. (...) Termenul poate fi stabilit la o lună, două luni de zile, este stabilit după ce se dă amenda. (...) Aceasta este amendă fără închidere", a explicat Arafat.
O a doua variantă prevăzută de HG, a spus oficialul MAI, este cea în care agentul economic "nu are autorizaţie de securitate la incendiu, însă şi-a obţinut toate actele şi avizele necesare, dar are încălcări grave descoperite în timpul controlului".
"Atunci se aplică amendă şi închiderea activităţii. (...) Ca exemplu, dacă ţi s-ar fi spus că trebuie să ai două ieşiri de urgenţă şi tu ai închis una şi ai lăsat una, sau nu ai făcut decât una", a completat Arafat.
Un al treilea scenariu luat în calcul în HG este cel în care entitatea vizată de control "nu are documentul de autorizaţie de securitate la incendiu, nu are niciun alt act obţinut. "Atunci se aplică amendă şi închidere", a spus oficialul MAI.
Raed Arafat a precizat că noile prevederi vor fi aplicate imediat ce se vor publica în Monitorul Oficial, iar controalele ISU vor viza prioritar cluburile şi localurile unde sunt organizate evenimente cu mulţi participanţi.