x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BAC 2013: audieri, SRI, percheziţii. Elevii încă dau declaraţii în Bucureşti, în Timiş au început audierile

BAC 2013: audieri, SRI, percheziţii. Elevii încă dau declaraţii în Bucureşti, în Timiş au început audierile

de Iulia Barbu    |    10 Iul 2013   •   19:35
BAC 2013: audieri, SRI, percheziţii. Elevii încă dau declaraţii în Bucureşti, în Timiş au început audierile

BAC-ul 2013 pare să nu se mai termine. Pe de o parte, procurorii anunţă că mai au de audiat 5 elevi dintre cei 59 cu care s-a convenit să dea declaraţii în dosarul privind frauda de la “Bolintineanu”. SRI explică de ce a intervenit în cazul liceului din Bucureşti. În cealaltă parte a ţării, în Timiş, o directoare şi elevii săi dau declaraţii de zor. În tot acest timp, Federaţia Asociaţiilor de Părinţi susţine că potenţiale fraude la bacalaureat au fost semnalate şi în anii trecuţi, dar autorităţile nu au reacţionat pentru oprirea fenomenului şi pedepsirea vinovaţilor, precizând că în aceste “aranjamente” ale adulţilor cad victime adolescenţii.

SRI-ul şi BAC-ul

În cadrul unei emisiuni TV, Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, a explicat de ce instituţia pe care o reprezintă a intervenit într-un caz de dare de mită, care în aparenţă nu reprezintă un pericol pentru siguranţa statului. “SRI are atribuţii în linia apărării valorilor constituţionale. Informaţiile nu au fost doar legate de Liceul «Dimitrie Bolintineanu», aveam date despre mai multe judeţe. Informările SRI au prezentat nereguli şi situaţii din mai multe judeţe, inclusiv Bucureşti. Acţiunile şi informările SRI au avut un caracter preventiv. Au fost informate şi Parchetele de pe lângă Tribunalele din ţară. Ancheta este în desfăşurare, nu putem oferi foarte multe detalii. La nivelul instituţiei noastre, prevenim şi combatem anumite vulnerabilităţi asociate faptelor de corupţie, ce riscă să afecteze calitatea educaţiei. Există mai multe anchete în derulare, în mai multe judeţe din ţară. SRI culege şi verifică informaţii care ne permit să identificăm anumite fenomene de corupţie care se pot transforma în vulnerabilităţi pentru siguranţa naţională”, a spus Sorin Sava la Realitatea TV.

59 de elevi audiaţi

Audierile în cazul elevilor de la “Bolintineanu” continuă. Astfel, de luni până miercuri au fost audiaţi 54 de elevi dintre cei 59 care conveniseră cu anchetatorii că se vor prezenta la sediul Poliţiei Capitalei. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, Corina Paraschivescu, a declarat că iniţial trebuiau audiaţi peste 100 de elevi în ancheta privind suspiciunile de fraudă la bacalaureatul susţinut la Liceul “Bolintineanu”, ulterior numărul acestora a fost redus la 59, considerându-se că doar declaraţiile acestora sunt suficiente. Alţi cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie, la Poliţia Capitalei.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Alte audieri în Timiş

Ieri, mai mulţi elevi şi profesori de la Liceul din Gătaia, judeţul Timiş, precum şi directoarea unităţii de învăţământ, Gabriela Neda, au fost audiaţi de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, existând suspiciunea de fraudă la examenul de bacalaureat.

Gabriela Neda a declarat că nu înţelege de ce a fost chemată la audieri, deoarece nu a avut vreo legătură cu examenul de bacalaureat susţinut de absolvenţii din Gătaia. “Le-am spus procurorilor că nu am avut legătură cu examenul de bacalaureat susţinut de absolvenţii din Gătaia la centrul de examen de la Deta, eu fiind în comisie la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara”, a declarat Gabriela Neda.

Directoarea liceului din Gătaia a mai spus că nu are cunoştinţă că s-ar fi adunat bani din partea elevilor, care să fie apoi oferiţi drept mită profesorilor din comisia de examinare ori supraveghere.

Potrivit directoarei liceului din Gătaia, 67 de absolvenţi s-au înscris la examenul de bacalaureat din această sesiune. Directoarea a adăugat că în fiecare an elevii liceului pe care îl conduce au reuşit să ia, în marea lor majoritate, note foarte bune la examenul de bacalaureat şi că şcoala a înregistrat o rată de promovabilitate foarte bună. Tot ieri, o nouă suspiciune de fraudă a apărut la Mangalia, la Grupul Şcolar Industrial “Ion Bănescu”, unde 23 de elevi ar fi dat mită ca să primească subiectele la BAC 2013 rezolvate.

×
Subiecte în articol: bac 2013 audieri elevi declaratii bucuresti SRI