x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băieţel mort din cauza unei fracturi

Băieţel mort din cauza unei fracturi

de Mara Raducanu    |    30 Mai 2010   •   00:00
Băieţel mort din cauza unei fracturi
Sacrificat pe altarul incompetenţei medicale
În ultima perioadă tragediile din sistemul medical românesc se ţin lanţ. A devenit obişnuinţă ca spitalul - locul, unde ar trebui să mergi să te tratezi şi aşa cum ar fi firesc să-ţi rezolvi problemele de sănătate - să fie adevărat focar de infecţie, de unde te întorci mai bolnav decât ai venit. Sau să mori cu zile. Şi, eventual şi cu banii în buzunar, căci nu te bagă nimeni în seamă. După se deschid anchete, dar ce mai contează? - Ar trebui făcute înainte şi nu după producerea tragediei, atunci când nu facem altceva decât să căutăm ţapi ispăşitori.

Este şi cazul băieţelului de nouă ani, din Olt care a murit la patru zile după ce a fost internat în Spitalul Judeţean din Slatina cu o fractură la antebraţ. Potrivit Roxanei Dragomir,  managerul spitalului din  Slatina copilul a fost adus de părinţii săi la unitatea medicală în 23 mai, având o fractură la antebraţul stâng. Trei zile mai târziu, în 26 mai, copilul a fost externat, după ce medicii de la Secţia de Ortopedie i-au pus o atelă gipsată. În aceeaşi seară, băiatul a fost adus din nou la spital, în stare gravă. A fost operat, iar în 27 mai a suferit o nouă intervenţie chirurgicală prin care i s-a amputat braţul. Copilul a fost transferat la secţia de terapie intensivă şi s-a chemat un elicopter SMURD pentru a-l duce la Bucureşti, însă a murit în timpul transportului.Conducerea unităţii medicale s-a autosesizat în acest caz, declanşând o anchetă internă.


"NU NE-A BĂGAT NIMENI ÎN SEAMĂ!"
Tatăl copilului susţine că este decis să îi dea în judecată pe cei care s-au ocupat de cazul fiului său şi povesteşte că i-a dat 20 de lei unuia dintre medicii care s-a ocupat de cazul fiului său. "Doctorii la noi, la Slatina, vor bani peste bani. Eu am dat 200.000 de lei la un doctor. I-am dat aceşti bani pentru a ne băga în seamă, dar nu ne-au băgat. A stat copilul cu mâna în ghips trei zile. Eu trăiesc dintr-un ajutor social şi neavând bani cum vor domnii doctori, l-au externat şi au spus să vină peste două săptămâni, pentru că e bine". Raed Arafat, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii  a declarat că la Spitalul Judeţean din Slatina va fi trimisă o echipă de anchetă care să verifice condiţiile în care a fost tratat copilul, astfel încât să fie stabilite cauzele decesului. Şi conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt s-a autosesizat din oficiu, declanşând cercetările privind modul în care a fost tratat copilul de către medici. "Ne-am autosesizat din oficiu în acest caz. Am demarat o anchetă şi în funcţie de concluziile medico-legale, dar şi de concluziile Colegiului Medicilor urmează să facem propunerile prin Parchet".

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, i-a demis din funcţii pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Ileana Roxana Dragomir şi pe directorul medical, Alina Chiriac, după ce un copil de 9 ani a decedat în urma unei fracturi la mână, tratate la această unitate sanitară.
Decizia ministrului Cseke Attila a fost motivată de faptul că atât managerul unităţii medicale, cât şi directorul medical au încălcat prevederile Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 14/11.01.2010 privind aprobarea metodologiei de raportare a evenimentelor deosebite care implică actul medical în unităţile sanitare cu paturi aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii.
Conform acestei prevederi legale, conducerea spitalului era obligată să anunţe imediat autorităţile despre decesul băiatului de nouă ani şi condiţiile în care acesta s-a produs, însă evenimentul a fost anunţat după trei zile de la producere şi numai după ce presa a semnalat cazul.
"Sunt indignat. Nu am pregătire medicală, dar nu cred că este normal ca în anul 2010, într-o ţară civilizată, un copil sau tânăr să moară din cauza unei fracturi. După cazul din Oradea, când un tânăr în vârstă de 17 ani a decedat tot din cauza unei fracturi, acum este a doua situaţie cu care ne confruntăm în mai puţin de patru luni. Nu aceasta este valoarea sistemului sanitar românesc", a declarat Cseke Attila.


×
Subiecte în articol: observator