x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Big Brother la permise!

Big Brother la permise!

de Mara Raducanu    |    06 Oct 2009   •   00:00
Big Brother la permise!
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Deşi a preluat de câteva zile interimatul Ministerului de Interne, iată că Vasile Blaga s-a pus repede pe treabă. După câteva schimbări făcute, pe ici, pe colo - în punctele esenţiale - prin ograda internelor, Blaga a trecut şi la modificări în modul de examinare pentru obţinerea permisului de conducere.



Astfel, printre schimbări - în bine pentru unii, în mai rău pentru alţii - cea mai importantă se referă la instalarea de camere video, dotate cu GPS, în interiorul maşinilor folosite pentru examinare. Pe durata examinării vor fi surprinse atât manevrele candidatului, înregistrarea traseului, cât şi discuţiile dintre candidat şi examinator. Aşadar, mare atenţie pentru viitorii şoferi!

Dacă până acum au tot existat cazuri în care candidaţii s-au plâns de subiectivitatea examinatorilor, prezenţa camerei de filmat va rezolva cât de cât controversele de acest gen. Cu alte cuvinte: camera nu minte. "Toate schimbările vizează în special proba practică pentru obţinerea permisului şi sunt în stadiul de proiect-pilot, aici în Bucureşti. Vor fi instalate camere pe maşinile folosite pentru traseul candidaţilor, dotate cu GPS.

Astfel, pe un unghi de 120 de grade, acestea preiau toate manevrele candidatului, înregistrează ceea ce se discută şi eventualele întrebări ale examinatorului sau ale candidatului", ne-a declarat Marian Tutilecu, şeful Direcţiei Permise şi Înmatriculări. Mai mult, camera instalată memorează totul pe un memory stick - cu o capacitate de stocare de opt ore pe zi - care poate fi descărcat, fiind analizate imaginile şi comentariile surprinse. "

Ne dorim, dat este tot la stadiul de proiect, ca şcolile de şoferi să poată să-şi înscrie online candidaţii. Asta depinde, bineînţeles, de dotările fiecărei şcoli, însă este o metodă mult mai uşoară şi mai practică, venită în ajutorul celor care vor să-şi obţină permisul", a mai spus Tutilescu. Proba practică se poate susţine în poligon şi/ sau pe traseu, inclusiv după lăsarea serii, după cum prevede articolul 4 modificat.

Totodată, candidaţii vor suţine proba teoretică în sistem informatic, completând răspunsurile prin atingerea unui ecran. Accesul la examen se face în baza unui bon de ordine ce conţine un cod de bare, pentru identificare, valabil numai în ziua testării.

DECAPITĂRI LA DGA ŞI FRONTIERĂ
Şefii Direcţiei Generale Anticorupţie şi ai Poliţiei de Frontieră au fost ieri înlocuiţi din funcţie, prin decizia ministrului interimar al Internelor, Vasile Blaga. Comisarul-şef Ionel Georgescu a fost revocat din funcţia de director general al DGA, în locul său fiind numit comisarul-şef Liviu Popa. Chestorul principal Nelu Pop şi adjunctul acestuia Remus Şpan au fost debarcaţi de la conducerea Poliţiei de Frontieră.

×