x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc: Greva nu este o soluţie pentru învăţământ în momentul de faţă

Boc: Greva nu este o soluţie pentru învăţământ în momentul de faţă

04 Mai 2009   •   00:00
Boc: Greva nu este o soluţie pentru învăţământ în momentul de faţă

Premierul Emil Boc a declarat, astăzi, că greva "nu este o soluţie" pentru învăţământ în momentul de faţă, menţionând că are încredere în "maturitatea cadrelor didactice" şi că soluţiile pentru problemele profesorilor sunt cele conforme situaţiei bugetare actuale, anunţă Mediafax.

Emil Boc şi-a exprimat speranţa că profesorii vor înţelege că "nu se pot sacrifica elevii". "Nu putem transforma o criză economică pron care să afectăm viitorul copiilor noştri. Sper şi am încredcerea în maturitatea cadrelor didactice din România", a spus Boc.

Liderul PDL a ţinut să precizeze că astăzi, la ora 12.00, vor avea loc discuţii la Ministerele de Finaţe şi Educaţie, pe această temă, pentru "a prezenta soluţiile pe care Executivul le are, în limitele bugetare actuale, pe care toată lumea le cunoaşte".

"Sper să putem găsi echilibru în societatea românească p3entru a putea trece de această perioadă dificilă", a mai spus Emil Boc.

El a adăugat că "greva nu reprezintă o soluţie în învăţământ, în momentul de faţă".

Reprezentanţii sindicatelor din educaţie se întâlnesc, luni, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor, discuţiile având loc în contextul în care sindicaliştii au anunţat că fac grevă marţi, când este programată teza la Limba română, nemulţumiţi de rectificarea negativă a bugetului învăţământului.

Scopul discuţiilor este acela de a-i determina pe sindicaliştii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" şi FEN să renunţe la protest.

Reprezentanţii celor patru sindicate au anunţat, cu câteva ore înaintea întâlnirii de joi cu preşedintele Traian Băsescu, că boicotează teza, care ar urma să fie susţinută de peste 420.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, ameninţând că, în absenţa unui răspuns corespunzător din partea Guvernului, acţiuni similare vor fi organizate şi în zilele de 13 şi 21 mai, când sunt programate tezele la Matematică şi Istorie sau Geografie.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că va încerca, la întâlnirea de luni, să convingă sindicatele să renunţe la greva programată în ziua în care are loc teza cu subiect unic la Limba română şi că, dacă nu va reuşi, va fi nevoită să reprogrameze această examinare.

"Nu vreau să cred că vom ajunge în situaţia să reprogramăm proba, mai ales după numeroasele semnale primite din partea părinţilor, dar şi a unor profesori care ne-au cerut imperios să nu implicăm copiii în aceste probleme", declara, vineri, ministrul Educaţiei.

Surse oficiale au declarat că premierul Emil Boc şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vor avea o discuţie privind situaţia din învăţământ înainte de întâlnirea liderilor sindicali din educaţie cu reprezentanţii Executivului.

Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat, joi, pe sindicaliştii din Educaţie că au fost finalizate trei proiectele de lege privind învăţământul, de către Comisia Miclea, pe care şi le asumă. Proiectele au fost puse, joi seară, pe site-ul Preşedinţiei.

De asemenea, preşedintele Băsescu le-a spus sindicaliştilor că înţelege faptul că pun sub semnul întrebării Strategia pentru Educaţie, dat fiind că nu a fost respectată condiţia privind creşterea salariilor cadrelor didactice.

Băsescu a mai spus că îi pasă de greva din învăţământ şi "în primul rând de elevii care sunt batjocoriţi fără vină" prin acest protest, referindu-se la o declaraţie a liderului Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, potrivit căreia şeful statului le-a spus sindicaliştilor din Educaţie că pot face ce vor în privinţa grevei.

Guvernul a aprobat, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care se propune prelungirea până la finalul anului a actelor normative în vigoare privind salarizarea în sectorul bugetar, procedură care, în lipsa unei alte decizii, reprezintă practic o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, la nivelul actual, până la 31 decembrie 2009.

Senatorii şi deputaţii au votat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2009, cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009. Unul dintre dintre cele mai afectate ministere este cel al Educaţiei, pentru care cheltuielile acceptate au fost tăiate cu 676 de milioane de lei, de la un total iniţial de 11,9 miliarde de lei. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator