Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, va fi adus la Bucuresti de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusa de Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Hrisostom de Patras.
La Sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou Ocrotitorul Bucurestilor, racla cu Sfintele Moaste ale Apostolului Andrei va fi pentru prima data la Bucuresti. In dimineata zilei de luni, 24 octombrie 2011, Sfintele Moaste se vor afla pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate de credinciosi pana in ziua de vineri, 28 octombrie 2011, ora 12:00.
Apoi, cu prilejul proclamarii canonizarii Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei, in dupa-amiaza zilei de 28 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei va fi dus in procesiune la Catedrala mitropolitana din Sibiu, unde va ramane pana in dupa-amiaza zilei de 29 octombrie 2011. In seara zilei de 29 octombrie 2011, moastele vor fi duse in Catedrala arhiepiscopala din Alba Iulia, unde vor ramane pana in dupa-amiaza zilei de 31 octombrie 2011. Moastele Sfantului Apostol Andrei se vor intoarce in Grecia la 1 noiembrie.
Nu este prima data cand Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei se afla in Romania. In anul 1996, la initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost adusa la Iasi, de la Catedrala mitropolitana din Patras, racla cu capul Sfantului Apostol Andrei. A fost o premiera in istoria pelerinajului din Romania: un milion si jumatate de credinciosi au venit sa cinsteasca, la Iasi, pe Sfantul Apostol Andrei si pe Sfanta Cuvioasa Parascheva.
La 12 octombrie 1996, clerici si credinciosi au asteptat pe Aeroportul din Iasi cursa speciala care aducea in Romania Sfintele Moaste. Acestea au fost purtate in procesiune spre Catedrala din Iasi, fiind intampinate de mii de credinciosi. Duminica, 13 octombrie 1996, Sfanta Liturghie a fost oficiata in Catedrala mitropolitana din Iasi de un sobor de ierarhi, in fruntea carora s-a aflat Mitropolitul de Patras, Inalt Prea Sfintitul Nicodimos si actualul Patriarh al Romaniei.
Atunci, IPS Nicodimos a rostit un cuvant de invatatura emotionant, a vorbit despre lucrarea, dar si despre patimile Sfantului Apostol Andrei. "(...)Ne gandim ca Sfantul Apostol Andrei a venit aici inainte cu 20 de secole, ca sa propovaduiasca mesajul Evangheliei, ca sa conduca poporul la credinta catre «singurul si adevaratul Dumnezeu», ca om pe care l-a trimis Iisus Hristos sa izbaveasca lumea de pacate. A facut un drum lung de la Ierusalim pana la Bosfor si Bizant (Constantinopol) si a ajuns pana la Pont, si in continuare pana in Scitia, in apropiere de Rusia. Dupa aceasta a venit in Balcani si a ajuns pana la Raul Istros (Dunarea) ca sa viziteze pamantul Romaniei de azi. Dupa ce a trecut prin Macedonia a venit in partea de vest a Greciei, sfarsind in orasul Patras, marturisitor si martir, pe crucea in forma de X, ca vrednic ucenic si urmator al lui Hristos. Cinstitul trup al Sfantului Apostol Andrei a fost ingropat la Patras si a ramas acolo trei secole. Apoi s-a mutat la Constantinopol, in 357, dupa dorinta imparatului Constantinopolului, care a urmat la tron dupa Sfantul Constantin cel Mare. Mai tarziu s-a dat inapoi numai capul Sfantului si a ramas pana la caderea Bizantului. Faptul ca se astepta navalirea turcilor si in Peloponez, de unde face parte si orasul Patras, a facut ca Moastele sa fie mutate in Italia, unde nu puteau fi distruse de turci. In sfarsit, dupa 500 de ani, in 1964, Sfantul Cap s-a intors la Patras, dupa multe incercari, si a ramas de atunci in mareata Catedrala a Sfantului Andrei din Patras, in orasul muceniciei sale, in Biserica sfintita prin jertfa sa, numita Mitropolia de Patras. Capul Sfantului Apostol vine astazi pentru a doua oara in Romania. A venit prima data acum 2.000 de ani, cand Sfantul Apostol Andrei a propovaduit pe Hristos. Prin buzele lui si din Sfantul sau Cap, plin de intelepciune, a iesit maretul mesaj «AM GASIT PE MESIA!». (...)"
Fotografiile ne-au fost puse la dispozitie de Agentia de Presa Basilica (www.basilica.ro) si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, iar articolul a fost realizat cu sprijinul Biroului de Presa al Patriarhiei