Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins cererea de eliberare provizorie sub control judiciar şi cea de înlocuire a măsurii de arestare preventivă cu obligaţia de a nu părăsi ţara, formulate de senatorul Cătălin Voicu.
Cătălin Voicu a formulat, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), două cereri de judecare în stare de libertate, la finalul audierilor inculpaţilor din dosarul în care Voicu este acuzat de două fapte de trafic de influenţă în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.
Apărătorii lui Cătălin Voicu au formulat o cerere de eliberare sub control judiciar a clientului lor, iar decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, unul dintre avocaţii lui Voicu, a formulat şi o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Aceştia au motivat cererile prin faptul că toţi inculpaţii din dosar au fost audiaţi şi, în această fază, Cătălin Voicu nu mai poate influenţa desfăşurarea procesului.
Avocaţii lui Voicu au mai invocat faptul că acesta se află în arest preventiv de peste 10 luni, timp în care nu şi-a mai văzut familia, arestul preventiv riscând să se transforme într-o pedeapsă anticipată.
Tot miercuri instanţa a pus în discuţie şi legalitatea şi temeinicia arestării preventive, verificarea legalităţii arestării făcându-se din 60 în 60 de zile de la trimiterea în judecată a inculpatului, potrivit Agerpres.
Procurorul de şedinţă a cerut menţinerea în stare de arest preventiv a lui Cătălin Voicu şi respingerea cererilor acestuia de eliberare sub control judiciar sau de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o măsură neprivativă de libertate.
Completul ÎCCJ a rămas în pronunţare asupra acestor cereri şi a stabilit un nou termen pentru 9 februarie, când urmează să fie citaţi pentru audiere 4 martori, printre care şi finul lui Cătălin Voicu, Dan Radu Floarea, cel în numele căruia Voicu a cerut bani, cu titlu de împrumut, de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Maris Locic.
Procurorii DNA au dispus, pe 21 mai 2010, trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a senatorului Cătălin Voicu, acuzat de două fapte de trafic de influenţă în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală din ÎCCJ, acesta fiind deferit justiţiei pentru complicitate la trafic de influenţă; Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată; Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, toate în formă continuată.