x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazinoul Constanţa, o emblemă devenită ruină!

Cazinoul Constanţa, o emblemă devenită ruină!

13 Iun 2009   •   00:00
Cazinoul Constanţa, o emblemă devenită ruină!

Cazinoul de pe faleza municipiului Constanţa continuă să atragă turiştii aflaţi pe litoral. Continuă să facă acest lucru în mod paradoxal, pentru că impunătoarea clădire veche de o sută de ani arată în prezent ca o ruină. Autorităţile susţin că ea urmează să fie reabilitată şi introdusă în circuitul turistic peste circa doi ani. Turiştii români spun că "din păcate nu doar Cazinoul este o ruină, întreaga faleză seprezintă ca o imensă ruină"!



Dezamăgire înţeleasă, punctează Agerpres, mai ales că în zona peninsulară se află majoritatea atracţiilor turistice, printre care Muzeul de istorie naţională şi arheologie, care are o istorie de peste o sută de ani, Edificiul roman cu mozaic (complex arhitectural ce datează din secolele III-IV), statuia lui Ovidiu (executată în 1887 de un sculptor italian), Marea Moschee (lăcaş de cult musulman vechi de peste 90 de ani). Pe treptele pline de găuri ale Cazinoului, zilnic un bătrân cântă la acordeon, încântând trecătorii cu acordurile valsului "Valurile Dunării", chiar dacă lângă el nu valurile Dunării, ci ale Mării Negre se izbesc de stabilopozii falezei.

Turiştii care doresc să-şi achiziţioneze un suvenir de pe faleză o pot face, cumpărând cu câţiva lei măcar o scoică, de la tarabele amplasate în zona Cazinoului. Cu 10-15 lei, ei pot apela şi la serviciile unui pictor, care, în câteva minute, realizează portretul oricărui doritor. Pentru copii mai ales, marea atracţie o reprezintă Acvariul, preţul unui bilet fiind de 9 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru elevi şi studenţi.

Potrivit municipalităţii, Cazinoul de pe faleza Constanţei a intrat din 2008 într-un proces de reabilitare, investiţie făcută de compania israeliană Queen Leisure International, care deţine cazinouri de lux în întreaga lume. Investitorul din Israel a încheiat un contract de concesiune pe 49 de ani, cu posibilitate de prelungire, cu Primăria Constanţa, proprietara Cazinoului, iar contractul prevede ca administraţia locală să încaseze anual, după darea lui în folosinţă, o redevenţă de 140.000 de euro.

Obiectul de activitate al concesiunii este, conform unei hotărâri de Consiliu Local Municipal, desfăşurarea de activităţi specifice jocurilor de noroc şi a altor activităţi conexe, iar concesionarul are obligaţia de a face investiţii cu respectarea legislaţiei privind protecţia monumentelor de arhitectură. Totodată, 80% din personalul angajat trebuie să reprezinte forţă de muncă de pe plan local.

Reprezentanţii companiei israeliene au declarat că vor investi în lucrări 15 milioane de euro, bani pe care şi-au planificat să-i recupereze în cinci ani. "Cazinoul va intra într-un lanţ internaţional, iar operatorul care are turiştii săi, oameni bogaţi care vor să joace, îi va aduce pe aceştia şi la Constanţa", susţine primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Clădire emblematică pentru Constanţa, Cazinoul, construit în stilul art nouveau pe parcursul a şapte ani, a fost inaugurat în anul 1910, după ce vechea construcţie din paiantă şi lemn a fost distrusă de o furtună, în anul 1891. Autorităţile locale spun că faleza şi întreaga zonă peninsulară a Constanţei vor fi reabilitate cu fonduri europene, în cel mult cinci ani, investiţia fiind estimată la 75 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: observator