Mitingul de susținere a unirii României cu Republica Moldova a degenerat, sâmbătă, într-o manifestație scăpată de sub control. Ca reacție la intervenția Jandarmeriei, liderul Platformei Acţiunea 2012, George Simion, i-a îndemnat pe unionişti să rămână peste noapte în Piața Universității, în timp ce alți manifestanți spun că aveau corturile deja pregătite pentru a campa în zona Fântânilor de la Arhitectură.
Manifestanții au plecat de la mitingul organizat sâmbătă în fața Guvernului și s-au instalat cu corturile în Piața Universității, asta deși nu au primit autorizație pentru acțiune și nu au negociat în prealabil cu Primăria Capitalei. Protestatarii consideră că zona Pieței Universității nu se supune legilor statului român, astfel încât sunt îndreptățiți să protesteze liber. După ce ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a cerut Jandarmeriei un raport cu privire la incidentele de sâmbătă, niciun jandarm n-a mai îndrăznit să zgândărească tensiunea şi aşa existentă între forţele de ordine şi unionişti. Unul dintre susținătorii manifestanților este liderul organizației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, astfel încât unioniștii se consideră continuatorii ideilor revoluționarilor români din 1989. Liderul unioniștilor, George Simion, nu este originar din Republica Moldova, ci este român de la Focșani, fiind declarat de două ori persona non grata de autorităţile de peste Prut din cauza atitudinii sale pro-Unire. Simion şi Mărieş se află printre susţinătorii organizaţiei „Noii Golani”.
Citeste si Cum s-a transformat Unirea în circ de campanie
Şeful PNŢ, avocatul lui Simion
În timpul manifestației, jandarmii au ridicat cinci dintre participanți și i-au dus pe sus la Secția 4 de Poliție. Liderul PNȚ, avocatul Aurelian Pavelescu – cel care a cedat partidul organizației conduse de Marian Munteanu – îl reprezintă pe liderul tinerilor unioniști, George Simion, și acuză Jandarmeria de sechestrare de persoane și încălcarea dreptului la apărare „Se confundă niște termeni. Patru persoane au fost conduse la secția de poliție, conform procedurii. Nu au fost private de libertate. Nu a fost vorba despre o intervenție, ci de măsuri de blocare și de protecție, pentru că, nerespectând protocolul semnat, riscau să pună în pericol viața participanților la manifestație, care ar fi putut ajunge pe carosabil. Jandarmii i-au extras din grup pe cei care încercau să provoace o reacție din partea celorlalți, aceste acțiuni fiind sancționate prin legea 60 din 1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Marius Militaru, comunicator al MAI, fost purtător de cuvânt al Jandarmeriei. Articolul 26 din legea 60 prevede că „instigarea prin orice mijloace, iniţierea sau recurgerea la acţiuni violente sau alte manifestări, cu intenţia de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice (litera e)” este sancționată, la fel ca și „refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor (litera f)”, care prevede și acțiunea de îndată a jandarmilor.
Cine au fost agitatorii?
Manifestanții au acuzat Guvernul și Jandarmeria că „și-au bătut joc” de ei pentru că le-au pregătit un țarc, însă toate manifestațiile de stradă s-au desfășurat în astfel de spații în ultimii ani, cu excepția celor de anul trecut, care au condus la răsturnarea Guvernului Ponta, după tragedia din clubul Colectiv. Jandarmii spun că au fost identificate persoane care încercau deturnarea manifestației, în grupul de unioniști. „Și pe mine m-ar fi ridicat jandarmii, dacă la mitingurile pe care le-am organizat ar fi fost persoane care ar fi încălcat prevederile. La fiecare manifestație de stradă apar asemenea persoane, iar eu i-am dat afară din grup, de fiecare dată când i-am observat”, a explicat Vasile Marica, liderul alianței sindicale SED LEX. Mai mult, deși liderul unioniştilor, George Simion, susţine că oamenii au ajuns în centrul Bucureștiului sâmbătă, pentru o manifestație pașnică, până la ora 18.00, alți manifestanți spun că au venit pregătiți să campeze în Piața Universității, chiar dacă nu aveau nicio autorizație în acest sens. Manifestația din Piața Universității a continuat ieri fără autorizație și fără vreo intervenție din partea forțelor de ordine.
La 23 august 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică semnau celebrul pact Ribbentrop-Molotov, prin care URSS îşi manifesta interesul pentru Basarabia, provincia estică a României Mari. Basarabia a fost cedată fără luptă, la 28 iunie 1940, în urma ultimatumurilor transmise României de URSS.
Tinerii unionişti au dormit pe caldarâm la Universitate în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a-şi îndeplini idealul unionist. Bucureştenii mai patrioţi le-au adus pături şi ceai.