x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Colectionarul de dregatorii

Colectionarul de dregatorii

de Victor Ciutacu    |    20 Dec 2005   •   00:00
Colectionarul de dregatorii


Eugen Nicolaescu ii acuza pe profesorii universitari din sanatate de exercitarea in paralel a mai multor functii. In acelasi timp, ministrul Sanatatii este deputat, purtator de cuvant al PNL si vicepresedinte retribuit al Camerei Auditorilor Financiari din Romania. Guvernul se face ca nu vede.

Cel care-i acuza pe Sorin Oprescu si pe alti profesori universitari de exercitarea in paralel a mai multor functii, ministrul Eugen Nicolaescu, este in acelasi timp deputat, ministru, purtator de cuvant al PNL si vicepresedinte retribuit al Camerei Auditorilor Financiari din Romania.

Unul dintre caii de bataie ai ministrului Nicolaescu in incercarea sa de a legitima schimbarea lui Sorin Oprescu (ale carui contestatii vor fi judecate, azi si maine, de instanta Curtii de Apel Bucuresti) si a altor profesori universitari de la carma spitalelor este presupusa lipsa de timp a senatorului PSD. Acestora li s-a reprosat public ca nu pot presta activitatea manageriala in paralel cu activitatile didactice, de alesi in Parlament sau de titulari in conducerile unor foruri profesionale.

CONFLICT. Declaratia de interese a lui Eugen Nicolaescu - postata pe site-ul de internet al Palatului Victoria - releva insa ca fruntasul liberal are suficient timp pentru a ocupa, in paralel cu demnitatile publice de ministru si deputat (legal compatibile), pozitiile de purtator de cuvant al formatiunii politice pe care o reprezinta si, respectiv, prim-vicepresedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania. Ultima dintre dregatorii, retribuita lunar cu 1.300 RON (13.000.000 lei vechi), este, din punct de vedere al conflictului de interese, incompatibila cu legislatia romaneasca in vigoare, care prevede ca demnitarii nu pot ocupa pozitii de decizie platite decat, prin exceptie, in cazul companiilor strategice si numai cu aprobarea Executivului. Acest aspect a mai fost, de altfel, semnalat Guvernului de Jurnalul National, insa premierul Tariceanu, seful de partid al lui Nicolaescu si cel care l-a promovat, a preferat sa ignore evidenta si nu a reactionat in nici un fel.

Click pt. a mari imaginea
LA VEDERE. Ministrul Nicolaescu este pus intr-o situatie de incompatibilitate de propria declaratie de interese

NEDREPTATE. Mai exista posibilitatea ca Executivul sa considere forul strict profesional al carui vicepresedinte retribuit este Nicolaescu, Camera Auditorilor Financiari, drept o organizatie atat de strategica, incat ministrului Sanatatii sa i se permita cu orice pret (si sa fie platit pentru asta) prestarea in paralel a unei activitati care n-are nici in clin, nici in maneca cu domeniul pe care-l pastoreste. Daca premierul si colegii sai pot justifica de ce tolereaza aceasta clara incompatibilitate, atunci Jurnalul National asteapta, pe adresa redactiei, atat justificarile, cat si actul normativ aferent. De asemenea, in masura in care exista o motivatie, Guvernul Tariceanu trebuie sa explice opiniei publice de ce membrii PSD nu pot exercita in acelasi timp doua sau mai multe ocupatii retribuite, iar cei ai PNL au dreptul. Ziarul nostru mai solicita, oficial, Cabinetului si motivarea prezentei ret ribuite a altor demnitari in Consiliile de Administratie ale unor societati comerciale.

EI INTRE EI, POLITICIENII...
Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) este persoana juridica autonoma, infiintata ca organizatie profesionala de utilitate publica, fara scop lucrativ, care, in numele statului, organizeaza, coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de audit financiar in Romania. Din Biroul Permanent al Consiliului Camerei mai fac parte, intre altii, fostul si actualul secretar de stat din Finante Maria Manolescu (PSD) si Doina Leonte (vicepresedinte, respectiv membru), respectiv deputatul Dan Radu Rusanu, ultimii doi colegi de partid ai ministrului Sanatatii.
×
Subiecte în articol: observator