Dar pentru că unele frunze verzi sunt cu ceva mai multă personalitate decât altele, se folosesc pentru a da o notă particulară, nu neapărat ca bază pentru salate, transmite cumvaplace.ro.
Măcrișul îl găsim deja pe tarabele din piețe, el fiind parte din flora spontană în zonele de deal și de munte. Originar din centrul și nordul Europei, este cultivat, de fapt, în multe zone, inclusiv la noi. Frunza de măcriș are un gust plăcut acrișor, ușor astringent. Poate fi folosit în salată, ori supe și ciorbe, inclusiv cea de miel, dar se poate face și mâncare de măcriș, pe același principiu ca și spanacul.
Ștevia nu este doar o frunză verde de primăvară, ci și plantă medicinală. Este o sursă importantă de vitamine și minerale, cu mulți nutrienți, poate chiar mai mulți decât spanacul, varza și salata. Culeasă până la sfârșitul lunii mai, ștevia se poate folosi în supe, piureuri, cu orez sau pentru sarmale mai puțin tradiționale. Alternativ, frunzele de ștevie pot fi umplute cu orez și stafide sau prune sau alte legume.
Frunzele de păpădie, rudă de altfel, cu rucola, sunt comestibile. Le puteți folosi în salate sau la ciorbă.
Nici frunzele de ridichi nu ar trebui aruncate. Sunt bogate în vitamine și pot fi adăugate în tot felul de salate, dar se pot folosi și pentru supe. Pot fi adăugate, însă, și la sandviciuri.
Frunzele de morcovi sunt și ele comestibile, potrivite pentru tot soiul de mâncăruri. Puteți încerca un pesto, dar le puteți folosi și pentru supe de legume, salate răcoritoare sau ca ingredient pentru burgerii vegani.
Frunzele de țelină, deși au un gust ușor amar, aromatizează supele, ciorbele, dar și sosurile. Acestea își găsesc loc și la ghiveciul de legume, nu doar la murăturile de toamnă.
Frunzele de gulie pot fi și ele combinate, la tigaie, cu unt, ceapă și smântână, iar rezultatul este un sos pentru carne. O altă variantă ar fi să le aruncați, pur și simplu, într-o salată mixtă.
Mangoldul sau sfecla elvețiană este foarte apreciată pentru valoarea sa nutrițională. Deși seamănă mai degrabă cu sfecla, gustul este mai apropiat de cel al spanacului. Pot fi folosite la sucuri, smoothie-uri, în salate sau la supe, ciorbe ori sarmale. Nervura groasă de mangold nu se aruncă, se călește și se folosește ca și spanacul.
CE ZICE DOCTORUL ÎN NUTRIȚIE LAURA ENE
Frunzele verzi conțin o cantitate impresionantă de vitamina C, de câteva ori mai mult decât citricele și vitamine din grupul B, ceea ce le face un aliat de nădejde în lupta cu astenia de primavară și ajută sistemul imunitar să lupte împotriva gripelor, virozelor și răcelilor de sezon.