x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cooperative sociale pentru foştii deţinuţi

Cooperative sociale pentru foştii deţinuţi

de Diana Scarlat    |    09 Iul 2010   •   00:00
Cooperative sociale pentru foştii deţinuţi
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Un proiect lansat ieri are ca scop reducerea reci­di­vei



Proiectul "Strategia de ocupare şi calificare prin învăţare şi activităţi pentru libertate", lansat ieri la Bucureşti, are ca scop reabilitarea foştilor deţinuţi, oferindu-le acestora posibilitatea de a se reintegra în societate prin activitatea pe care urmează să o desfăşoare în întreprinderi sociale.

"Este un proiect de pionierat în România, pentru că în legislaţia românească încă nu există conceptul de economie socială. Prin acest proiect vom înfiinţa două întreprinderi sociale şi, de asemenea, vom propune noi modificări şi crearea unui cadru legislativ adecvat, inexis­tent în această etapă", a explicat Ioan Băla, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), la conferinţa de lansare a proiectului social. Potrivit lui Băla, este absolut necesară înfiinţarea întreprinderilor sociale, care pot contribui la reducerea recidivei şi la creşterea gradului de siguranţă pu­blică, mai ales în prezent, având în vedere contextul socio-economic.

Proiectul strategic este cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Secto­rial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritară 6, "Promovarea Incluziunii Sociale", pe domeniul major de intervenţie 6.1 "Dezvoltarea economiei sociale". Valoarea totală a proiectului este de 18.391.120 lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 17.070.032 lei.

Perioada de implementare este de 36 de luni, din octombrie 2009 până în septembrie 2012, beneficiar fiind Administraţia Naţională a Peni­ten­ciarelor (ANP), având în vedere faptul că 20% din deţinuţii din peni­tenciarele româneşti nu dispun de reţea de suport social nici pe perioada de detenţie, nici după eliberare, iar gradul de recidivă depăşeşte 50%. Studiul efectuat pentru acest proiect arată că foştii deţinuţi nu dispun de ajutor şi au nevoie de locuinţă sau loc de muncă pentru a se reintegra, iar prin acest proiect li se oferă posibi­litatea de a participa la activităţi privind dezvoltarea competenţelor. Le este astfel valorificat potenţialul personal şi li se oferă consiliere într-un spaţiu protejat social. Proiectul vizează dezvoltarea de cooperative sociale în care urmează să fie pregătiţi deţinuţii eliberaţi. Proiectul româno-italian este im­plementat de Administraţia Na­ţi­o­nală a Penitenciarelor în parteneriat cu Fe­de­raţia Filantropia din Ro­mâ­nia, Patriarhia Română, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii din Italia şi alte instituţii sau asociaţii din Italia. Administrator al celor două întreprinderi sociale va fi Federaţia Fi­lantropia, alcătuită din 13 ONG-uri, dintre care două din România şi una din Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: observator