x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crimele din România, studiate în Italia

Crimele din România, studiate în Italia

de Diana Scarlat    |    12 Sep 2017   •   11:20
Crimele din România, studiate în Italia

Cursul Internaţional de Psihologie Criminalistică, desfăşurat la Roma, în perioada 9-10 septembrie, a adus în atenţia participanţilor câteva dintre cazurile cele mai importante la care au lucrat poliţiştii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, în ultimii 27 de ani. Cursanţii şi specialiştii prezenţi la eveniment au fost încântaţi să afle detalii despre anchetă chiar de la unul dintre cei care au participat la prinderea şi anchetarea criminalilor, colonelul (r.) Dan Antonescu.

 

Mai mult, poliţiştii prezenţi la curs au ajuns la concluzia că sistemul românesc este mai eficient decât cel italian, în unele privinţe, cum ar fi comunicarea cu mass-media. “În Italia s-a întâmplat de multe ori ca jurnaliştii să afle detalii importante din anchetă, iar astfel să fie mult mai greu de prins infractorii, care au fost practic anunţaţi de media unde sunt căutaţi şi au reuşit să scape. Este mult mai eficient sistemul vostru riguros, care nu lasă toate informaţiile din anchetă să ajungă în presă, dar la noi nu există această rigurozitate”, a declarat un poliţist italian.

 

Chiar şi James Harris Jr, fost anchetator al FBI şi unul dintre trainerii de la Cursul Internaţional de Psihologie Criminalistică a apreciat metodele de anchetă din România, pe care FBI nu le poate aplica. De exemplu, în cazurile de identificare a unui criminal, FBI nu îl poate reţine pe acesta până la decizia instanţei de a-l trimite în judecată, după ce se găsesc suficiente probe, iar unele cazuri celebre de  criminali sau violatori în serie au fost rezolvate cu greu, din cauza procedurilor lor care lasă făptaşul liber să ucidă din nou. “Am avut cazuri în care presa a dat informaţii neadevărate, pornind de la nişte observaţii ale unor jurnalişti care nu au expertiză în domeniul criminalisticii, dar a fost suficient pentru a schimba cursul anchetei. Doi deţinuţi au considerat că se pot distra, recunoscând fapta acelui criminal în serie, de aici a pornit scandalul în mass-media, şeful echipei noastre a fost înlocuit, deşi avea ancheta aproape de final şi-l identificase pe criminal. Iar astfel, criminalul a mai ucis o femeie, chiar în timp ce echipa noastră ancheta pe altcineva”, a explicat fostul anchetator FBI.

 

Astfel de evenimente s-au întâmplat şi în România, dar aici ancheta nu a fost întreruptă şi influenţată  de materialele de presă. “Într-un caz de omor cu autor necunoscut, noi chiar am apelat la ajutorul mass-media, pentru a încerca să aflăm dacă există cineva care ar putea da informaţii. Atunci au fost peste 200 de cereri de la deţinuţi care încercau să-şi ia fapta asupra lor, ştiind că nu au nimic de pierdut. Ei sunt încântaţi de ideea că se mai plimbă, de la un penitenciar la  altul şi la instanţă, iar la final n-ar fi fost condamnaţi, în lipsa probelor, dar s-ar fi bucurat de acele plimbări. Am transmis către public unele detalii ale faptelor, însă niciodată nu le dădeam pe toate. Păstram ca o „cheie de control”, anumite elemente pe care le știam doar noi, anchetatorii. De exemplu, explicam scena crimei, conjunctura în care a fost comisă, chiar și arma crimei. Dar păstram pentru noi câteva elemente pe care nu le știam decât noi, anchetatorii, adică judiciariști, medic legist, procuror, polițiști criminaliști și, bine înțeles, autorul. Eram în echipă și fiecare aveam încredere în ceilalți. Știam că din acea informație nu răsuflă altceva. Astfel, niciunul dintre cei care au vrut să-şi ia fapta nu a  putut să răspundă  la întrebările cheie, iar ancheta nu a fost afectată”, a declarat colonelul (r) Dan Antonescu pentru  Jurnalul Naţional.

 

Cursul a fost organizat de Institutul Internaţional de Psihologie Aplicată şi Ştiinţe Umaniste (IIAPHS), din Italia, coordonat de Igor Vitale, membru psiholog al Regiunii Puglia şi vicepreședinte al Universității Populare Europene, lector internaţional şi specialist FACS. Astfel de cursuri şi congrese internaţionale pentru specialiştii şi viitorii experţi din Poliţie, Justiţie şi Ştiinţe Umaniste sunt organizate şi în România, în parteneriat cu Zivac Group, dar şi în Bulgaria. “Mă bucur că am încheiat şi acest eveniment, organizat în parteneriat cu Grupul Zivac din București, cu un grad maxim de satisfacere a participanţilor. La Cursul Internaţional de Psihologie Criminalistică de la Roma au participat 230 de persoane și opt lectori de pe trei continente. În cadrul acestei reuniuni  au fost prezentate şi două proiecte europene importante: Metode eficiente pentru selecția personalului științific și EU-Protect. Seria evenimentelor noastre va continua cu următorul curs de interpretare a limbajului nonverbal FACS, la Sofia” (http://www.igorvitale.org/non-verbal-communication-facs-course/). Ne pregătim şi pentru alte evenimente la Bucureşti, Sofia, Roma, Torino şi alte oraşe mari din Italia”, a explicat Igor Vitale, specialist FACS.

×