x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criminaliştii, despre cazul „Cadavrul din portbagaj”: Vid legislativ, în avantajul infractorilor

Criminaliştii, despre cazul „Cadavrul din portbagaj”: Vid legislativ, în avantajul infractorilor

de Diana Scarlat    |    14 Apr 2015   •   19:31
Criminaliştii, despre cazul „Cadavrul din portbagaj”: Vid legislativ, în avantajul infractorilor

Cazul cutremurător al sirianului găsit mort, după patru luni, în portbagajul propriei maşini abandonate într-o parcare aglomerată din Bucureşti demonstrează că vidul legislativ din România vine în sprijinul infractorilor, spun experţii criminalişti.

Cadavrul cetăţeanului sirian Moustafa Haj Saleh, în vârstă de 53 de ani, a fost găsit săptămâna trecută în portbagajul propriei maşini, în stare avansată de putrefacţie. Maşina, abandonată într-o parcare aglomerată din cartierul Pantelimon, aparţinea uneia dintre firmele la care era acţionar Moustafa Haj Saleh, autoturism pe care obişnuia să-l folosească amanta victimei. Cetăţeanul sirian era cunoscut ca un jucător împătimit la cazinouri, dar îşi achita cu regularitate datoriile. Nu a intrat niciodată în conflict cu cei care împrumută bani, spun apropiaţii victimei. Locuia în Bucureşti, în sectorul 3, dar îşi petrecea mare patre din timp la Constanţa, împreună cu amanta, fiind în proces de divorţ. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care soţia l-a declarat dispărut abia în ianuarie 2015, deşi nu-l mai văzuse de pe 13 decembrie 2014, însă credea că este la Constanţa, împreună cu amanta. Maşina fusese declarată furată, dar, în astfel de cazuri, un autoturism poate fi găsit doar dacă este identificat în trafic sau dacă hoţul încearcă să-l vândă ori să iasă cu el peste graniţă.

CE A URMĂRIT CRIMINALUL?
Pentru prima oară se întâmplă ca un criminal să abandoneze cadavrul într-o parcare aglomerată din Bucureşti, nu într-o pădure, nu pe un câmp, nu într-un râu, de unde să poată dispărea fără urmă. Psihologul criminalist Tudorel Butoi spune că în acest caz poate fi vorba despre încercarea de a duce ancheta pe o pistă falsă, prin lăsarea la vedere a autoturismului, astfel încât să fie găsit la un moment dat şi să-i îndrepte pe anchetatori către ipoteze false.

Este la fel de posibil ca făptaşul să fi ştiut că într-o parcare aglomerată din Capitală pot fi abandonate maşini pe care nimeni nu le va verifica, tocmai pentru că nu există o legislaţie care să prevadă acest lucru. Maşina a fost parcată în imediata vecinătate a unei brutării, astfel încât mirosul nu a fost sesizat timp de aproape patru luni. Întâmplător, muncitorii care au mutat autoturismul, pe 8 aprilie, pentru asfaltare, au sesizat abia a doua zi mirosul insuportabil, deşi au declarat că îşi băuseră cafeaua pe capota aceluiaşi autoturism cu o zi înainte. Colonelul r. Dan Antonescu (actualmente realizator de emisiuni TV) arată că abandonarea autoturismului într-o parcare aglomerată din Pantelimon ar avea ca scop îndepăratrea cadavrului de locul faptei şi, implicit, de făptaş. O explicaţie pentru alegerea locului în care a fost abandonată maşina ar fi, conform lui Dan Antonescu, apropierea de ieşirea din Bucureşti spre Constanţa, astfel încât să pară perfect justificată prezenţa unei maşini cu număr de înmatriculare de Constanţa în respectiva parcare. De asemenea, transportarea victimei cu propria maşină şi abandonarea în portbagaj îl scuteşte pe criminal - explică Dan Antonescu – de privirile unor martori nedoriţi. “Modalitatea cea mai eficientă pentru făptaş de a scăpa de posibili martori este să transporte victima cât mai departe şi, dacă se poate, cu maşina celui ucis. Dacă făptaşul scoate ceva din portbagaj, se poate observa, dar aşa, dacă este transportat cu maşina victimei şi abandonat, cel care face asta scapă de stresul de a fi văzut de cineva în maşina lui. De asemenea, maşina a fost lăsată într-un loc în care să i se justifice prezenţa pe o perioadă cât mai lungă de timp”, explică Dan Antonescu.

În acest moment, poliţiştii se confruntă cu un caz complicat, însă cele mai multe piedici sunt puse chiar de legislaţia în vigoare. Lipsa unei legislaţii care să permită anchetatorilor să intre în posesia datelor din telefonul victimei, lipsa unor atribuţii clare pentru Poliţia Locală, care-ar putea veni în sprijinul identificării maşinilor furate şi a altor autoturisme suspecte, ce nu pot fi percheziţionate, pentru că legea nu permite, lipsa unei legi sau a unor hotărâri clare de consiliu local, referitoare la ridicarea maşinilor abandonate pe locurile de parcare publice, toate acestea îngreunează munca Poliţiei şi vin în favoarea infractorilor – exolică experţii criminalişti.

Colonelul r. Dan Antonescu mai arată că s-a urmărit îndepărtarea cadavrului de locul faptei, deoarece locul comiterii crimei are foarte mare legătură cu autorul în aceste cazuri, când făptaşul înceracă să scape de victimă. “Maşina a fost lăsată într-un loc în care să se justifice prezenţa pe o perioadă cât mai lungă de timp. Pantelimonul este fosta poartă principală de intrare în Bucureşti, dinspre Constanţa, astfel încât o maşină cu numere de Constanţa, parcată la intrarea în Bucureşti nu atrage atenţia. Cred că asta a fost logica autorului. De asemenea, acea zonă este una în care se parchează în devălmăşie. Locurile de parcare pentru locatari sunt în spate. Dacă ar fi fost parcată maşina pe locul altcuiva, ar fi existat o reclamaţie la Poliţia Locală”, mai spune Dan Antonescu.

ÎNGREUNAREA PROCEDURII PENALE
Criminaliştii vorbesc în acest caz despre legea Big Brother şi necesitatea de a se furniza Poliţiei datele prin care să poată ajunge mai repede la rezolvarea unor cazuri de acest fel. Dar nu numai legea Big Brother sau, mai bine zis, absenţa adoptării ei îngreunează ancheta, lăsându-i pe criminali în libertate, ci şi alte interdicţii de care se lovesc poliţiştii. Conform legislaţiei actuale, dacă Poliţia ar descoperi o maşină abandonată într-o parcare, ar fi foarte greu să o percheziţioneze, deoarece procedura este foarte complicată şi în defavoarea poliţiştilor. “Este o problemă de vid legislativ, care îngreunează procedura penală: nicio maşină nu poate fi verificată de nimeni fără mandat. Această percheziţie s-ar putea face foarte simplu, în câteva minute, dacă s-ar repune în drepturi instituţia procesului verbal semnat de doi martori. Dacă se va merge în continuare la procuror, pentru mandat, la judecător şi aşa mai departe, lucruri care îmbâcsesc procedura penală, nu se va face decât să se îngreuneze foarte mult instrumentarea cazurilor. Trebuie reînfiinţată instituţia judecătorului care să judece cauze în regim de urgenţă. Asta însemană că în primele 24 de ore cauza intră pe rol”, explică psihologul criminalist Tudorel Butoi.

×