x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Critici ungare, bazate pe trecut

Critici ungare, bazate pe trecut

de Gabriela Antoniu    |    26 Apr 2010   •   00:00
Critici ungare, bazate pe trecut
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

"Declaraţia ambasadorului Ungariei, Excelenţa Sa domnul Füzes Oszkár, aflat în vizită la Roşia Montană, prin care precizează că "Proiectul de la Roşia Montană nu este bun şi util pentru România, în momentul de faţă Guvernul Ungariei spune NU acestui proiect", se aşază în continuitatea discursului guvernelor maghiare din ultimii ani", a declarat Corina Vinţan, managing partner Links Associates - o companie de comunicare strategică şi fost purtător de cuvânt al MAE.

Proiectul de la Roşia Montană are nevoie, în primul rând, de o evaluare corectă din partea autorităţilor române, care să ţină cont în special de punctul de vedere exprimat de comunitatea locală, mai spune Corina Vinţan. "În evaluarea pe care autorităţile române o vor face, acestea vor trebui să ţină cont de faptul că acesta va fi  practic primul proiect minier al Românei bazat pe principiile mineritului responsabil enunţate de Uniunea Europeană şi care va produce dezvoltare durabilă în zonă şi avantaje evidente pentru întreaga economie românească", a declarat ea.

Potrivit fostului purtător de cuvânt al MAE, declaraţia arată însă o totală lipsă de încredere a ambasadorului ungar în capacitatea României de a-şi exploata responsabil resursele. "Înainte ca autorităţile române să prezinte concluziile evaluării proiectului minier de la Roşia Montană, ambasadorul ungar dă o rezoluţie, invocând în permanenţă tragicul accident de la Baia Mare.

Deşi îngrijorarea ambasadorului Ungariei este de înţeles, domnia sa pune un semn de egalitate între cele două proiecte miniere care sunt la distanţă de 10 ani unul de altul, timp în care acest domeniu a fost puternic reglementat în Uniunea Europeană.  România este una dintre ţările europene cu bogate resurse minerale, care are capacitatea de a-şi reinventa industria minieră în conformitate cu reglementările existente la nivel internaţional şi european.

În acest fel, România ar contribui la întărirea strategică a Uniunii Europene în ceea ce priveşte resursele nonenergetice, în conformitate cu «Iniţiativa privind materiile prime: necesităţile pentru asigurarea creşterii economice şi locurilor de muncă în Europa» emisă de Comisia Europeană", mai spune Corina Vinţan.

 "O EXPERIENŢĂ FOARTE REA"
Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Füzes Oszkár, a declarat joia trecută, în timpul unei vizite în judeţul Alba, că Ungaria este în continuare împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. "Nu avem încredere în tehnologia aceasta, decizia este, bineînţeles, un lucru de responsabilitate al Guvernului României, noi avem numai o opinie, noi avem numai o teamă pentru eventuale riscuri şi pericole, pe care, după părerea noastră, acest proiect le prezintă pentru România şi Ungaria", a afirmat Füzes Oszkár.

Oficialul ungar a amintit de accidentul ecologic de la Baia Mare, spunând că ţara sa are "o experienţă foarte rea" în privinţa problemelor de mediu cauzate de mineritul din România. Întrebat dacă Ungaria şi-ar putea schimba poziţia faţă de acest proiect minier, Füzes Oszkár a spus că ţara sa este dispusă să primească informaţii de la specialişti şi să afle toate părerile celor implicaţi, însă "în momentul de faţă poziţia Ungariei este «Nu»".

"Decizia este o responsabilitate a Guvernului României. Ungaria are convingerea şi opinia că acest proiect nu este bun pentru România, nu este util pentru România. Aceasta este părerea Ungariei. Decizia este în competenţele Guvernului român", a afirmat Füzes Oszkár, punctând că "avem o colaborare foarte strânsă cu România, poate nu va fi nevoie să mergem la Bruxelles".

×
Subiecte în articol: observator