x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza economică poate duce la creşterea cazurilor de tuberculoză

Criza economică poate duce la creşterea cazurilor de tuberculoză

24 Mar 2010   •   00:00

Prelungirea crizei economice ar putea duce la creşterea cazurilor de tuberculoză în România, pe fondul stresului şi al subalimentaţiei, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" Cluj-Napoca, Vasile Mureşan.



Vasile Mureşan a spus că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al cazurilor de tuberculoză.

"Se ştie că tuberculoza este în relaţie invers proporţională cu nivelul de trai. Dacă această criză economică va continua, este posibil să ne aşteptăm la o creştere a incidenţei tuberculozei la nivel naţional în următorii ani. În România, incidenţa tuberculozei a fost, în anul 2009, de 107 bolnavi la 100.000 de locuitori, în scădere faţă de 142 de bolnavi la 100.000 de locuitori, câţi erau înregistraţi în anul 2002. Totuşi, România se află pe primul loc în UE la numărul de cazuri de tuberculoză, o treime din bolnavii UE fiind din ţara noastră", a afirmat Mureşan, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că sunt afectate de această boală persoanele care au imunitate scăzută din cauza "stresului, subalimentaţiei, alcoolismului cronic şi a fumatului excesiv".

Potrivit lui Mureşan, în statele din vestul şi nordul Europei, incidenţa bolii este de aproximativ zece bolnavi la 100.000 de locuitori. Directorul spitalului clujean a precizat că "tuberculoza reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică, în condiţiile în care o treime din populaţia globului, circa 1,7 miliarde de persoane, este infectată cu bacilul Koch, iar zece la sută dintre acestea vor dezvolta tuberculoza pe parcursul vieţii".

În ceea ce priveşte situaţia din judeţul Cluj, Vasile Mureşan a afirmat că incidenţa tuberculozei a fost sub media naţională, de 58 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2009, în scădere de la 120 de bolnavi înregistraţi în anul 2000.

×
Subiecte în articol: observator